fbpx

Idén a növényi olajok gyártására koncentrál a világ

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 február 10.

A növényiolaj-készletek növelésre fog koncentrálni idén a világ. Nem csoda, hiszen elképesztő ára van a terméknek. Ez persze a takarmánynak való dara mennyiségét is növeli, ugyanakkor olajosmagból kevesebb marad raktáron.

 

etolaj novenyi olaj

 

Az előrejelzések szerint a 2020/21-es globális olajosmag-termés 595 millió tonna lehet. A magasabb gyapotmag- és valamivel nagyobb napraforgó-, szója- és repcetermés bőven ellensúlyozza az olajpálma és a mogyoró kibocsátásában várható enyhe csökkenést – írja elemzésében az USDA. A globális olajosmag-export egy millió tonnával 194 millió tonnára emelkedhet, alapvetően az élénkebb kanadai repceexportnak és amerikai szójababkivitelnek köszönhetően. Fehérjedarákból 600 ezer tonnával több kelhet útra a világban.

 

Fokozódik a feldolgozás

Az olajütőkben mintegy 513 millió tonnára emelkedik a felhasznált olajosmag-mennyiség, elsősorban a repce és napraforgó feldolgozásában lesz bővülés. A szezon végére a globális olajosmag-készlet csaknem egymillió tonnával kisebb lesz, mint tavaly, növényi olajból viszont éppen ennyivel több lehet majd a raktárakban. A szójaolaj a pálmaolajjal versenyzik a világpiacon. Az indonéz termék 1035 dollárért volt elérhető januárban, a maláj pedig 990 dollárért. Ez ugyan 9 éves csúcsot jelent, de így is alatta van a legolcsóbbnak számító amerikai szójaolajénak, ami 1050 dollárt kóstált a piacon.

 

Az USA lesz a legnagyobb exportőr

2021. január végén az Egyesült Államok összesített szójabab-exportja 47,5 millió tonnával új rekordot ért el. Ebből 32,4 millió tonna Kínába érkezett meg, ami az előző szezonhoz képest csaknem háromszoros mennyiséget jelent. Az USDA számításai szerint a 2020/2021-es szezonban az Egyesült Államok szójabab-kivitele 61 millió tonnát érhet el. (Brazília a rekordtermés javát saját állatállományának etetésére fogja használni, erről itt írtunk.) Kanada 10,7 millió tonna repcét önthet majd a világpiacra, míg az EU szójababból 15 millió tonnát, repcéből pedig 6 millió tonnát fog igényelni az olajütők működtetéséhez, nem sokkal kevesebbet, mint tavaly.

 

szojabab ara

 

7-9éves csúcsok dőltek meg

A szója ára januárban 8-10 százalékkal volt magasabb, mint decemberben. A legkedvezőbb áron a brazil készletekhez lehetett hozzáférni (534 dollár/tonna), tonnánként 9 dollárral olcsóbban, mint az amerikaihoz, holott ez az ótermés utolsó tételeit jelenti Brazíliában. A minden rekordot felülmúló új termés betakarítása ekkor még javában zajlik. A szójadara január világpiaci ára szintén 8-10 százalékkal volt magasabb a decemberinél, és ezzel hétéves csúcsot ért el. A brazil áru 17 dollár árelőnyt mutatott az amerikaival szemben (517 dollár/t). A növényi olajok terén szintén 7-9 éves csúcsok dőltek meg, amiről ebben a cikkben írtunk részletesen. Ha a növényi olajok gyártása fokozódik, akkor ennek természetes velejárója, hogy a takarmánynak való darából is több lesz a piacon. Az állattartók az év második felében már barátságosabb árakra számíthatnak.