fbpx

Jó idő jön a repcére, ideálisan alakul a végjáték

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 május 12.

Aki elvégezte a növényvédelmi kezeléseket, az agráros szemszögből nézve gyönyörű időre számíthat májusban. A repcetermelők szép végjátékra készülhetnek.

 

repceviragzas
Lassan átbillenünk a fővirágzáson (fotó: Horizont Média)

 

Nehéz kezdet után is biztató a kép

A kalászosokkal és a repcével is volt elég gondunk ősszel, a vetés idején. Nagyon sok állomány későn, kedvezőtlen körülmények között került földbe. Tudunk olyan megyékről is, ahol nagyon elment a termelők kedve a repcétől (elsősorban Békésben, de Jász-Nagykun-Szolnokban is sok a kudarc). Ahol azonban a repce túlélte az őszt, végül egészen kikupálódott. Akármilyen fagyos és száraz is volt a tavasz, április végére helyrejött a növény. Szinte mindenhol azt halljuk, hogy 140-150 centis, szépen elágazott, jól termékenyülő állományok vannak most fővirágzásban, vagy billenek át éppen rajta. Gombás betegségeknek esélyük sem volt kialakulni a száraz, szeles tavaszi időjárásban, és a rovarok is kevésbé támadták a növények. Vannak persze kivételek, ilyen Fejér megye, ahol a becőormányosok alaposan megkeserítették a termelők életét.

 

Szép befejezésre van kilátás

A várható termést mindenki jónak, de nem kiválónak becsüli. Különösen, ha májusban nem jön egy hőhullám, az oldalhajtások is szépen termékenyülhetnek. És a jelek szerint nem jön. Az elmúlt két napot leszámítva a repce szempontjából – amelyik éppen most kapta meg az utolsó kezeléseket – ideálisan alakulhat a végjáték. A száraz talajok végre esőt kapnak, és a hőmérséklet egészen május végéig nem megy a kritikus 25 fok fölé.

 

májusi időkép

 

Álomárak

Érdemes szólnunk az árakról is. Tudunk olyan termelőről, aki a tavalyi repcéjét csak most adta el 200 ezerért, de az új termésre is akadna vevő 180-190 ezerért. Ezek extrém árak. A gazdaságok zöme 140 ezer körüli árnál csapott először a kereskedő markába, majd másodszor a 170 ezer forintos ajánlatnál. Egy kis mozgástér még így is mindenkinél maradt. Igazán kíváncsian várjuk, hogy aratáskor merre mozog majd a piac. A kínálat a racionális számítások szerint több lesz a tavalyinál, de a termelők – a költségnövekedések miatt is – nemigen fognak elmozdulni a magas árszintről. Pénzügyi gondjaik sincsenek, csupán egy tényező mozdíthatja őket az eladás felé: ha a búza miatt helyhiány lesz a tárolókban.

 

A repce áráról legutóbb itt írtunk: Nincs arra szó, amit a repce ára művel.