fbpx

Amikor olcsóbb a banán, mint az alma

Írta: Szerkesztőség - 2021 február 25.

A hazai termésű gyümölcsök piacán másfél-kétszeres árakkal találkozunk most, mint amihez hozzá vagyunk szokva. Meddig tarthat ez az állapot?

 

alma

 

A dupla árat már nem toleráljuk

Jelenleg, ugyanúgy, mint 2020-ban, minden gyümölcs drága, és ebben májusig, de lehet, hogy szeptemberig nem feltétlenül lesz változás – nyilatkozta Apáti Ferenc, a FruitVeB elnöke a 10perc.hu-nak. Ennek okaként a következőket nevezte meg: tavaly a tavaszi fagyok jelentős termésveszteséget okoztak, hiszen a várt termés majd felét elvitték Erre jött a júniusi extrém csapadék, amely a megmaradt termés jelentős részét tette tönkre (Ez elsősorban az epret, cseresznyét érintette – a szerk. Júliusban már az almánál is láttuk a bajt, lásd cikkünket: Alma: a termés harmada-fele odaveszett.) Ez pedig a vártnál is nagyobb arányban emelte a már amúgy is magas árakat. Érdekes módon a keresletben nem okoz jelentős változás az áringadozás, ami az adott évi termés függvényében 50 százalékos változást is mutathat.

Ma az étkezési almáért dupla annyit kell fizetni a boltokban, mint a rekorddal zárult 2018. évi betakarítás után – emlékeztetett a szakember. Ez már olyan mértékű áremelkedés, ami 20-30 százalékos keresletcsökkenést generált. A szamóca, a cseresznye, a kajszi és az őszibarack esetében is 50-80 százalékos volt tavaly a termésveszteség, emiatt májustól egészen augusztusig az elmúlt évek átlagáraihoz képest másfél-kétszeres árakkal lehetett a piacon találkozni.

 

Mikor csökkenhet az alma ára?

Augusztusig csak a tavaly ősszel betárolt gyümölcsből tudunk vásárolni, így a kínálat, ezáltal az árak terén minden attól függ, hogy mi történik a betárolt készletekkel – mondta Apáti Ferenc. Előfordulhat, hogy a sok októberi csapadék hatására sérült almák állaga február-március körül rohamosan romlani kezd, így a nagyobb tárolási veszteségeket elkerülendő pánikértékesítés indulhat be. Ha ez bekövetkezik, akkor az árak ebben az időszakban nagyon leesnek. Ezt követően azonban ismét emelkedésnek fognak indulni a hiány miatt.

Az árakra az is nagy hatással lesz, hogy Európa legnagyobb almatermelőjénél, Lengyelországban mi fog történni az elkövetkezendő hetekben, hónapokban. (A metszéskori állapotfelmérés után a virágzáskori időjárásnak lesz jelentősége – a szerk.) Lefelé nyomhatja az alma árát, ha jók a terméskilátások, ha a tavaszi fagyok nem károsítják az alternatívaként választható gyümölcsök (eper, cseresznye) termését, illetve, ha mégsem romlik gyorsan a betárolt alma minősége, és tovább kitartanak a készletek – derül ki a lapnak adott interjúból.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina