fbpx

Február eleje óta nem esik normális eső

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 március 25.

Az EU termésfigyelő rendszere szerint mostanra Európa egyes országaiban súlyos csapadékhiány bontakozott ki. Mi még nem tartunk itt, de a veszélyeztetett államok között vagyunk.

búzavetés
A vetések zöme még bírja a vízhiányt (fotó: Horizont Média)

Hazánkban február 1. és március 13. között mindössze 1-2 olyan nap volt, amikor 5 mm-nél több csapadék esett. (Lásd még: Alighogy felszáradt a belvíz, itt az aszály?) Hasonlóan rossz helyzetben van Bulgária, náluk is az egész ország csapadékhiányosnak minősül. Románia és Ausztria fontos termőterületei szintén túl szárazak. A felsorolt országokban az őszi vetésű kultúrák még tartják magukat, de a talaj felső rétege már porzik, a vetések nagyon várják az esőt.

Sokkal rosszabb helyzetben van Észak-Olaszország, Portugália és Spanyolország, ahol már most aszály van. Az öntözéshez szükséges víztározók töltöttsége nagyon alacsony, és a hegyekben is kevés a hó. Marokkó keleti harmada is csak szenved. Törökországban a közelmúltban heves esőzések voltak, ezek csak az ország nyugati régióit kerülték el.

Az évszakos előrejelzés szerint áprilisban és májusban Európa középső részén és a Balkánon, valamint Dél-Olaszországban a szokásosnál melegebb időjárás lesz. Júniusban aztán csatlakozik ezekhez a területekhez az Ibériai-félsziget, Franciaország egyes részei, az Egyesült Királyság és Dél-Skandinávia. Annak a valószínűsége, hogy ehhez az általános meleghez a megszokottnál több csapadék is társul, pillanatnyilag csekély. Ugyanakkor a sokéves átlagmennyiségre még van esély.