fbpx

Kanada ismét megrázza magát: búzaözönre készülhetünk

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 május 05.

Mire eljön az aratás Kanadában, már 80 éves mélyponton lesznek a tavalyi búzakészletek. Ekkor azonban az új termésből exportözönre készülhet a világ.

kanadai búzavetés
Április 22-én indultak meg a gépek Kanadában (forrás: cloudfront.net)

84 éves mélyponton a készletek

Kanadában tavaly a gabonafélék termése közel 30 százalékkal esett vissza, elsősorban az aszály miatt. Idén visszatér a termelés a normális szintre, 58 millió tonna búzafélét, zabot, árpát, kukoricát várnak az elemzők. Az összes búzatermés mintegy háromnegyedét a tavaszi vetésű fajták adják Kanadában. A második helyen 22 éven át a durum szerepelt, de tavaly a kedvezőtlen időjárást rosszabbul viselte, mint az őszi búza, amelyik így a második helyre jött fel. A gyenge termés és a magas exportárak miatt most nagyon kevés a fellelhető búza Kanadában. A készletek az értékesítési szezon végére 1938 óta nem látott mélypontra zuhanhatnak.

Több területről jobb termést várnak

A tavaszi búza vetése a hideg időjárás miatt csak április 22-én kezdődött el, és még egy hétig eltart, mire mindenütt befejeződik. A kései vetés nem feltétlenül rontja a terméskilátásokat, de növeli a korai fagyok esélyét. A növény vetésterületében bővülést valószínűsítenek az elemzők, ami eleve több termést ígér a tavalyinál. A búzával versengő repce a magas inputköltségek és termesztési kockázatok miatt teret veszíthet a kalászossal szemben. Ugyanakkor hallani olyan hangokat is, hogy a repce nagyobb profitot hoz, mint a búza, és jobban illeszkedik a vetésforgóba, ezért a komolyabb gazdaságok nem módosítanak eredeti vetéstervükön. Főként, hogy ezek még az orosz invázió – azaz az árak elszabadulása – előtt megvették teljes idei műtrágya-szükségletüket, így a megszokott ráfordítási szinttel kalkulálnak.

40 százalékos exportbővülés

A teljes idei búzaterületet 9,8 millió hektárra teszik, a termést 31,6 millió tonnára (3,2 t/ha), ami éppen 10 millió tonnával lenne több a tavalyinál. Az exportálható mennyiség a múlt évi 15,6 millió tonna után 21,9 millió tonnára nőhet (+40%). Árpából 2,8 millió hektárról 9,4 millió tonna (3,3 t/ha) kerülhet a raktárakba, ebből 3 millió tonna elhagyja az országot. Kukoricából 13,5 millió tonna szokott teremni az országban, amit mind fel is használnak, a belső igényekhez még további 1,5 tonnát kell beszerezni a világpiacról.

Az alábbi ábra azt mutatja, hogy Kanada négy olyan piacon is jelen van a búzájával, ahol az ukrán áruval érdemben versenyez. Indonéziában, Bangladesben, Marokkóban és Tunéziában most jó eséllyel piacot nyerhet. Az európai exportőröknek is fontosak ezek a piacok. Az unió legnagyobb búzaexportőre Franciaország, 2020-ban a teljes világpiacra kerülő mennyiség egytizedét adta. (Összehasonlításképp: az oroszok a 17%-át.)

Kanada búza exportpiacok

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Kanada csodát művelt Kínában, majd az olaszokhoz is benézett.