fbpx

Megvetettük a lábunkat a vetőmaggal

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 29.

Kazahsztán szélsőséges éghajlatába, kezdetlegesebb technológiájába jól illeszthető a magyar nemesítésű vetőmag, amit ki is használunk. Ide irányuló agrárexportunk értéke 52-szeresen múlja felül az importét, ennek jelentős hányada a vetőmag.

 

vetomag kazah kamion
Indul a magyar kukoricavetőmag Kazahsztánba (Forrás: Nagy István Facebook oldala)

 

Stabil piacnak ígérkezik

A Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. vetőmag-üzeméből 4 kamion, 4000 hektárnyi szántóterületre elegendő magyar nemesítésű vetőmagot indítanak el Kazahsztánba. Nagy István agrárminiszter ennek apropóján kiemelte: ez is azt bizonyítja, hogy a magyar kormány keleti nyitás politikája sikeres. Kazahsztán termelői egyre jobban igénylik a jó minőségű, a helyi szélsőséges klimatikus viszonyokhoz jól alkalmazkodó, termésstabil búzafajtákat és kukoricahibrideket. A tárcavezető a vetőmagágazatot innovatív területnek nevezte, amelyik erősíti a magyar agrárium versenyképességét, jövedelmezőségét. A magyar vetőmag-előállítás a hazai agrárium csúcsteljesítménye, évente csaknem 190 milliárd forint értékű árut állít elő, amelynek fele exportra kerül – jelentette az agrárminiszter

Nagy István elmondta: Magyarország számára kiemelt prioritás a keleti nyitás és a Kazahsztánnal való stratégiai partnerség kiépítése. Hangsúlyozta: a kialakult sikeres együttműködésnek és jó gyakorlatoknak köszönhetően a magyar termékek, technológiák és szaktudás hosszú távon jelen lehet a kazah piacon, mint ahogyan a partnerek is megtalálják számításukat a magyar piacon. Nagy István kitért arra is, hogy a keleti nyitás mellett a déli nyitás (Afrika) is sikeres tud lenni. (Lásd cikkünket itt: Évi 50 millióból építünk mintafarm-hálózatot Afrikában.)

 

52-szeres az exporttöbbletünk

Sándorfy András, a Marton Genetics ügyvezető igazgatója az eseményen elmondta: cégcsoportjuk a kazahsztáni Almatiban nyitott a L.A.C. Holding Zrt.-vel együttműködve egy önálló raktárt, ahová ezeket a kukoricavetőmagokat elhelyezik. Miskucza Péter, a L.A.C. Holding Zrt. agrárigazgatója arról számolt be, hogy a Törökszentmiklósi Mg. Zrt. négyezer hektáron dolgozik, ennek egyharmadán vetőmagot termel. Hibridkukoricát csaknem ezer hektáron állítanak elő. Az eseményen részt vett Abdrasov Zsanibek, a Kazah Köztársaság magyarországi nagykövete is. Az Agrárminisztérium MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Magyarország Kazahsztánnal folytatott agrár-külkereskedelmi forgalmában az export az elmúlt négy teljes évben 4,2 és 11,2 millió euró között, az import 100 és 500 ezer euró között mozgott. 2020-ban a kivitel 86 százalékkal (5,2 millió euróra), a behozatal pedig 67 százalékkal (100 ezer euróra) nőtt 2019-hez képest.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina