Most kell lépni monília ellen

Írta: Barna Ferenc - 2021 március 15.

A mezőgazdaságnak kedvezett a csapadékos hétvége, az időjósok következő hét közepéig ehhez hasonló időjárást ígérnek. A nedves, párás idő, a 12 °C alatti hőmérséklet a gombás fertőzések alapja, főleg a moníliának.

Csütörtökig az egész ország területén elszórt záporok lehetnek, a keleti megyékben kiadósabb esőre is számíthatunk. A hajnali hőmérséklet 0°C körül alakul, mélyebb, szélcsendes területeken fagypont alá is eshet. Napközben 10°C-ot csak kevés helyen haladhatja meg a levegő hőmérséklete.

 

Következő hét, agrometeorológia

Az agrárszakemberek szerint pont ez az időjárás kedvez a gombás fertőzéseknek, így a moníliának is (Forrás: MET)

Milyen időt szeret a monília?

Pont az előző bekezdésben írtak kedveznek ennek a gombás betegségnek, mely előszeretettel már kora tavasszal szüretel a gazdák helyet. Ezért fontos a megelőzés: ajánlatos a kajszit, majd a meggyet is permetezni a virágfertőző monília ellen. Hogy mikor? Most…

A rezes lemosás gyérítheti a vesszőkön, rügypikkelyeken áttelelő gombákat. A moníliának kedvező időjárás miatt azonban a megelőzés érdekében permeteznie kell annak, aki nem akar kockáztatni.

Ez a gombás betegség elsősorban a csonthéjasokat támadja, de minden más gyümölcsöst, kultúrnövényt, sőt esetenként szobanövényeket is veszélyeztethet.

A védekezés

Alkalmasak a ciprodinil, kaptán, vinklozolin, iprodion, fenhexamid hatóanyagú és a réztartalmú szerek.

 

Az alábbi (III. kategóriás) felszívódó gombaölők engedélyezettek kajsziban, cseresznyében, meggyben és őszibarackban monília ellen:

  • Chorus 50 WG;
  • Topas 100 EC;
  • Teldor 500 SC;
  • Switch 62,5 WG;
  • Signum WG…

 

A permetezés technológiája

A kezelés cseppképzéssel történjen, fontos, hogy a rügyeket, a megjelent virágokat be kell fedni. Mivel esős idő van, a kijuttatott szer esőállóságát a cseppek szétterülését növelni kell a tapadásfokozó hozzáadásával.

A növény ellenálló képességét növelhetjük biostimuláló készítményekkel. Válasszunk olyant, melynek leírása szerint mellékhatásként jó a moníliák ellen is.

Aki a természetesség híve, próbálkozhat csalán kivonatával is.

 

Csapadék, pára, hűvös és a mezőgazdaság

A mezőgazdasági termelők tudják, a sikeres védekezés monília esetén a megelőzés (Fotó: Barna Ferenc)

 

Ha felfedjük a monília jeleit

Amennyiben a sziromleveleken, a bibén vagy a porzókon látunk a gombás fertőzésre utaló apró, barna foltokat, gyorsan kell cselekedni.

A gyors visszametszés még ilyenkor segíthet: a gombás fertőzött rész alatt 20-30 cm-rel ajánlott levágni a száradás jeleit magán hordó vesszőt. Amennyiben vastagabb ágat érint a fertőzés, ne sajnáljuk kivágni a moníliás részeket, mert előfordulhat, hogy az egész fa kipusztul (igaz, nem ez a jellemző).

 

Forrás: NAK