fbpx

Gyakorlatorientált, szakterületeken átívelő erdészképzés

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 16.

Ágazati oktatási intézmények és gazdálkodó szervezetek bevonásával Erdészeti Tudásközpont kialakítását kezdeményezik, a hazai erdők kezelésében érintett szakterületeken történő gyakorlatorientált képzés megvalósítása érdekében.

 

Erdész leszek
Szakterületeket átível, de akár a mezőgazdaság egyéb területéről is érkezhetnek továbbképzési igények (Fotó: Soproni Egyetem)

 

Az átalakulóban lévő hazai szakképzés

A kezdeményezés lehetőségeket nyújt arra, hogy a középfokú és felsőfokú oktatás szervesebb és átfogóbb rendszert alkosson. Ezt felismerve a Soproni Egyetem és a Kisalföldi Agrár Szakképzési Centrum a tudásközpont megalakítására tett javaslatot.

Az együttműködés célja, hogy a gazdasági szereplők bevonásával, a korábbinál minden szinten sokkal gyakorlatorientáltabb ismeretekhez jussanak a diákoknak. Ez mellett a különböző szakterületek továbbképzési lehetőségekhez juthatnak.

Ennek szellemében a tudásközpont az oktatási intézmények és a gazdálkodók közötti kapcsolat összehangolását, támogatását, egységes rendszerben történő működtetését hivatott szolgálni.

 

Erdész leszek
Erdész korosztályok között biztosítja a transzfert, de az agrárium más szereplői számára is nyújt lehetőségeket (Fotó: Soproni Egyetem)

 

A csatlakozó intézmények

A Soproni Egyetemen a témában tartott egyeztetésen a résztvevő szervezetek – köztük az erdészeti közép- és felsőfokú oktatást végző intézmények képviselői és az Agrárminisztérium érintett szakfőosztályai – megállapodtak abban, hogy az Erdészeti Tudásközpont soproni székhellyel alakul meg.

Három térségi képzési bázis is csatlakozik: Észak-Magyarországon Mátrafüred; az Alföldön Szeged-Ásotthalom; Dél-Magyarországon pedig Somogyzsitfa-Szőcsénypuszta.

A legfontosabb szervezetalapítási és szakmai feladatokat elvégzésére munkacsoportok alakultak, amivel a tudásközpont megalapításával kapcsolatos munka megkezdődött.

 

Forrás: Soproni Egyetem, Sajtóközlemény

Összeállította: Barna Ferenc