fbpx

Horsch Joker – Ötévente megújul

Írta: Mezőhír - Hirdetés - 2021 május 17.

A kombájn utáni sekély talajművelést különböző eszközökkel tudjuk elvégezni. A gazdák leggyakrabban rövidtárcsát használnak, de ezenkívül szántóföldi kultivátorokat is, amelyek lehetnek hagyományosak, illetve az új trendet képviselő eszközök.

Nagyon sokszor, sokat hangoztatjuk, hogy a talajművelés a kombájn mögött kezdődik. Ezt akár lehetne még egy kicsit fokozni is, ugyanis a talajmegmunkálás módja már a vetésnél eldől, annak alapján, hogy milyen fajtát vetünk, mekkora lesz a szalma mennyisége. A kombájnnal azt tudjuk befolyásolni, hogy milyen lesz a szecskázási minőség és mekkora tarló marad utána. Arra kellene sarkallni minden kombájnost, hogy minél alacsonyabb tarlót hagyjon, és a szecskázó késeit élesen tartsa, valamint amikor elkopnak, haladéktalanul cserélje ki ezeket. Miért is? Az 5 cm hosszú szecskázási minőség optimális, az ennél hosszabb darabok már nem tudnak visszakerülni arra a területre, ahonnan levágtuk! A másik nagyon fontos kérdés a pelyva terítése. Ezt úgyszintén fontos, hogy teljes vágási szélességre szétterítsük, ne csak 1–2 m szélességben a kombájn mögé, mert így elkerüljük, hogy egy keskeny sávban nagyobb betegség- és csírázásgátló gócpontot hagyjunk magunk mögött.

 

Horsch Joker
Joker 8 RT sekély tarlóhántást végez

 

A Horsch Joker kb. ötévente megújul. Mindig vannak új elemek, amelyek beépülnek a gépekbe. Azonban az alapelgondolás és megoldás változatlan, miszerint a tárcsa már sekélyen teljes átfedéssel dolgozzon, és bármilyen területen pattogásmentesen üzemeltethető legyen, ez továbbra is megmaradt.

 

Horsch Joker
Robusztus acélöntvény tárcsatartók széles gumibakozással

 

A két sorban párosával egy tartókaron helyezkedő csipkés tárcsalevelek biztonságosan behatolnak a talajba, még igen száraz körülmények között is. Az 52 cm átmérőjű tárcsalapok nagyobb szártömeg esetén sem dugulnak el, de még éppen jó a méretük a magágykészítéshez is. Az acélöntvény tartókarok széles gumibakozáson keresztül kapcsolódnak a vázhoz, ez biztosítja, hogy oldalirányba nincs kimozdulás, így a tárcsalapok bármilyen talajban megtartják a vágási szögüket.

 

Horsch Joker
Kétsoros, kúpgörgős tárcsacsapágy

 

A nagyra méretezett, és a Horschnál robotok által összeszerelt, kétsoros, kúpgörgős csapágyakat a hosszú élettartam jellemzi. A régi golyóscsapággyal ellentétben a kúpgörgősök nagyobb terhelést képesek elviselni, ezért hosszabb az élettartamuk. A tárcsamezőt a hengerek követik. A Jokerben az egysoros és a duplasoros hengereket is egyaránt megtaláljuk. A legújabb fejlesztés a dupla RingFlex henger, amely nagyon jó aprítóhatással dolgozik. Egyre több termelő figyel a talajhigiéniára is, erre tökéletes megoldás a laprugós henger, ugyanis a legkevesebb talaj ragad rá, így a föld egyik parcelláról másikra való átvitele nagymértékben csökken.

 

Horsch Joker
Dupla RingFlex: aprít, és a talajhigiéniára is vigyáz

 

A nyugodt járás zálogai a mellső tartókerekek és a SoftRide futómű-csillapító rendszer. A tárcsa a traktorra nem támaszkodik, így billegő mozgásokat nem kap, úgy vontatjuk, mint egy pótkocsit. A magas tarlóval vágott növényeknél, mint a repce vagy napraforgó, a sekély tarlóhántást segíti a késes henger. Ennek a hengernek a segítségével a repcében megvalósítható az ultrasekély, 2-3 cm mély tarlóhántás, teljes munkaszélességben való átdolgozása mellett.

 

Horsch Joker
A mellső késhenger intenzív aprítása

 

A Joker egy igazi tromf a termelő kezében, amellyel, legyen az ultrasekély tarlóhántás, kukoricatarló vagy magágy készítése, biztonságosan, tökéletes minőségben elvégzi a kívánt műveletet.

 

SZERZŐ: SZÁSZ ZOLTÁN, 0630-7430-302