fbpx

Csődbe viszi az olasz mezőgazdaságot a klímaváltozás

Írta: Kohout Zoltán - 2023 október 24.

A zöldség- és gyümölcstermesztők 60-90 százalékos veszteségei után tömegével adják fel a gazdák. A legnagyobb gazdaszervezet szerint még soha nem volt ilyen rossz a helyzet.

Soha még ilyen rossz éve nem volt az olasz zöldség- és gyümölcstermesztőknek, mint 2023-ban, amikor sok helyen 60%-os, egyes régiókban pedig 90%-os hozamkiesést szenvedtek el a gazdák a rendkívüli időjárási körülmények miatt. A kerekasztal létrehozását indítványozó levelében a CIA kérte a minisztert, hogy ismerjék el az idei katasztrófák rendkívüli jellegét, továbbá vezessék be a fagyok katasztrofális hatásainak megelőzésére képes összes aktív és passzív fagyvédelmi eszköz támogatását. Ezen túlmenően Európa egyik legnagyobb gazdaszervezete, az olasz Confederazione Italiana Agricoltori (CIA) szerint az ellátási láncot is alaposan át kell szervezni, például garantálni kell a termelőknek a munkájukért járó megfelelő díjazást. Végül pedig újra kell indítani a nemzeti kutatási tevékenységet. Egyszóval olyan, rendkívüli intézkedéscsomagok szükségesek, amelyek képesek garantálni az egyes régiók és az egész ország számára stratégiai fontosságú ágazat működőképességét.

A CIA úgy véli, ha nem lépnek időben, az azzal a kockázattal jár, hogy az olasz szántóföldi és zöldség-gyümölcs ágazat a tevékenység felszámolása, beszüntetése miatt leépül. Ez pont azokban a tartományokban, régiókban következne be leggyorsabban, ahol a legveszélyeztetettebb szereplők, a kis- és középvállalkozások, a fiatal gazdálkodók és a női gazdálkodók tevékenykednek, először ők lennének kénytelenek bezárni vállalkozásaikat.