fbpx

Növényvédelem mint eddig – vagy inkább másképpen

Írta: Szerkesztőség - 2019 október 24.

Egyre többet hallani arról, hogy a mezőgazdaság– áttételesen a termelők a hibásak – a klímaváltozásért! Németországnak nagyon sok mindenben meghatározó szerepe van, így abban is, hogy milyen irányt vesz a klímavédelem, mennyire lesznek a termelők még tovább ostorozva.

A Horschnál mindig a termőföld volt első helyen: helyes talajműveléssel a talajéletet fenntartani, – és ha lehet – a talajban a humuszt nem le-, hanem felépíteni! A Leeb permetezőgépekkel pedig, az által, hogy nagyon közel jár a szórókeret a célfelülethez, sokkal kisebb az elsodródás és a veszteség, így a növényvédő szerek sokkal nagyobb hatásfokkal „dolgoznak”. Különböző esetekben a jelenlegi standard permetezőgépekhez viszonyítva – ahol a szórókeret 80-100 cm között van a célfelülettől – akár növényvédő szert is spórolhatunk!

Ahhoz, hogy megértsük, miért van szükség egy olyan szórókeretre és vezérlésre, mint a Leeb, néhány dolgot meg kell ismerjünk.

Miből tevődik össze a permetezéskor a veszteség?

A saját légcsatornában végzett kísérletek bebizonyították, hogy az elsodródásra a közhiedelemmel ellentétesen csakis egy tényező hat. Mire gondolunk, ha elsodródásról beszélünk – a szél elviszi a cseppméretet, ezért ha nincs légzsák, akkor nagy cseppekkel kell dolgozni, pedig a növényvédelem során a jó borítás végett inkább az apró cseppekre van szükségünk, mint a nagyokra.

A kísérletből kiderült, hogy nem a cseppméret és nem a szél a meghatározó tényező az elsodródásban, hanem az, hogy a fúvóka milyen messze van a célfelülettől! Minél közelebb van, még feleakkora fúvókával is ugyanazon a nyomáson (apróbb cseppekkel) jóval kisebb (20-25% közötti) az elsodródás.

Ahogy azonban növeljük a szórókeret magasságát, úgy nő az elsodródás is. A természetben elvégzett kísérletben kimutatták, hogy ha a szórókeretet 50 cm magasról csak 75 cm-re emelték, akkor már 49,9% -kal nőtt az elsodródás, és ha 50 cm-ről lecsökkentették 30 cm-re a célfelülettől, akkor 40,1%-kal csökkent az elsodródás.

Mit jelent ez? – Minél alacsonyabban a szórókerettel!

Amikor a Leeb ezt felismerte, akkor kezdte el fejleszteni a szórókeret-vezérlést! Ez a keretvezérlés különbözteti meg nagyban a Leeb permetezőket más permetezőktől. A nagy sebesség és pontos szórókeret-vezérlés a jövőben – úgy gondolom – még jobban kifizetődő lesz.

Nagyobb teljesítmény, csökkentett elsodródás – nagyobb haszon! – ez az, amit a HORSCH-LEEB kínál!

Az Axiál Kft.-nél az előrendelési szezon elkezdődött! – Ne maradjon le róla!

SZERZŐ: SZÁSZ ZOLTÁN 30/743-0302