fbpx

A tavaszi fagyok kártételeinek csökkentése

Írta: Mezőhír - Hirdetés - 2021 március 15.

A korai felmelegedés nagyon veszélyes a növényekre. Márciusban nagy az esélye az éjszakai fagyok visszatérésének, amelyek komoly károkat okozhatnak a termelőknek.

 

Amalgerol

 

 Szántóföldön a későn érkező hideg és fagyok következtében az őszi búza levele a csúcsi részektől elhal a fagy hatására, a repce levelei egyszerűen leszáradnak. Ez nagyon visszaveti a növények fejlődését, mivel a növények energiája először nem a növekedésre, fejlődésre, hanem a lefagyott levélzet pótlására használódik el.

 

 

Ha olyan erős a fagy, hogy a növekedési csúcsok is elhalnak, ezt a növények mellékhajtások erőteljes fejlesztésével igyekeznek pótolni. Ebben az esetben ezeken a mellékhajtásokon már kevesebb lesz a termés, mert a hajtások felnevelése is plusz energiát von el a növénytől. Szántóföldi növényi kultúrákban fagykár esetén, a levélzet minél gyorsabb pótlásáról kell gondoskodni.

 

 

Gyümölcsösökben a fagykár fokozottabban jelentkezik, ugyanis a virágzásban érkező fagy a teljes termést megsemmisítheti, sőt a következő évi termést is erősen korlátozhatja. Ha virágzásban a bibe károsodik biztos a termésveszteség. Szőlő esetében, ha már kifejlett, nagy hajtások fagynak el, az nem csak az adott évi termést semmisíti meg, hanem az újrahajtott vesszők sem érnek be időben, amely a jövő évi termést csökkenti.

 

 

Ukrajnában és Szerbiában gyümölcsösökben használják az Amalgerol®-t a fagy károkozásának mérséklésére. Almában, rügypattanás után, előrejelzésre alapozva, a fagy bekövetkezése előtt 1-2 nappal, Amalgerol® 5 l/ha vagy Amalgerol® Essence 2,5 l/ha dózisának kipermetezése, a fagy által károsított rügyek számát a felére csökkentette.

 

További felhasználási lehetőségekről.