fbpx

Robotizált gyommentesítés kapásnövényekben

Írta: Czékus Mihály - 2024 április 16.

A robotizált mezőgazdasági géprendszerek fejlesztése az elmúlt években jelentősen megnövekedett. A 2018-as alapítású Dahlia Robotics egy németországi székhelyű startup, amely 100%-ban elektromos, autonóm robotokat fejleszt gyomirtási célra.

kapáló robot
99%-os biztonsággal, önállóan kapálgat a kis robot (forrás: dahliarobotics)

A vállalkozás célja a peszticidek használatának mérséklése, amit az EU Green Deal célkitűzései is szorgalmaznak (ökoterületek növelése, növényvédőszer-használat csökkentése). Ehhez önállóan navigálni képes robotokat programoz a gyomok felismerésére és mechanikai eltávolítására a mesterséges intelligencia segítségével.

A cég jelenleg a modellszámot tekintve a Dahlia 4.3-nál tart. Az eszköz a mesterséges neurális hálózat modelljét használja a gyomok valós idejű azonosítására, és 99%-os pontossággal képes megkülönböztetni a gyomokat a haszonnövényektől. (A prototípust cukorrépatáblában tanították.) Miközben önállóan halad a táblán, a felismert gyomnövényeket mechanikusan eltávolítja. Eközben persze elkerüli a haszonnövények véletlen károsítását.

A következő fejlesztési fázis arra fog irányulni, hogy a robot képes legyen észlelni a kártevőket és a betegségeket, a tápanyaghiányt, a fenofázist, az időjárási események okozta károkat, és begyűjtsön minden olyan információt, ami segítheti a felhasználók munkáját, akár közvetlenül, akár külső szolgáltatókon keresztül.

Lásd még a témában: Egy robot a vegyszermentes gyomirtás széles eszköztárával.