fbpx

Az új technológia felismeri a gyomokat

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 10.

Erősíti a fenntartható mezőgazdasági innovációkat célzó kutatási és fejlesztési tevékenységeit a BASF, ezzel támogatva az agrártermelőket abban, hogy megbirkózzanak a környezeti és gazdasági kihívásokkal. Ezen túl célja a vállalat óriásnak, hogy megfeleljenek a fogyasztók fenntarthatóbb módon előállított élelmiszerek iránti igényének, ebben számos új technológia segíti.

 

Kutatás és fejlesztés
A BASF erősíti a fenntartható innovációkat célzó kutatási és fejlesztési tevékenységeit (Fotó: BASF)

 

A következő évtizedben induló megoldások innovációs céljai:

  • Növelje éves értékesítési részesedését 7%-kal azon termékeknek, melyek jelentősen hozzájárulnak a fenntarthatósághoz.
  • 2030-ra már több mint 30 jelentős kutatási és fejlesztési projekt kapcsolt ajánlatok összeállításához (a vetőmagokat és a csávázó termékeket, a vegyi és biológiai megoldásokat, valamint a digitális szolgáltatásokat egy csomagban).
  • A mezőgazdasági csatornák potenciális eladási csúcsa haladja meg a 7,5 milliárd eurót.

 

Mezőgazdasági megoldások divízió

2020-ban 840 millió eurót költött kutatás-fejlesztésre. Ez körülbelül a szegmens értékesítéseinek 11%-át jelenti. A vállalat 2021-ben is magas szinten folytatja a mezőgazdasági innovációk kutatás és fejlesztés területére irányuló befektetéseit, új technológiai megoldások kifejlesztésére.

„A BASF vezető szerepet tölt be a fenntartható mezőgazdaság megoldásainak kialakításában. Az innovációs fejlesztéseken túl olyan összetett ajánlatot kínálunk, amely összekapcsolja a hatékony termékeket, valamint az új technológiákat és szolgáltatásokat. Mindezt úgy, hogy szerte a világon figyelembe vesszük az ügyfelek igényeit és különböző termelési rendszereit” – fejtette ki Vincent Gros, a BASF Mezőgazdasági Megoldások divíziójának elnöke.

A BASF elkötelezett nagyszabású fenntarthatósági céljai iránt (2030-ig tervezik megvalósítani a mezőgazdasági üzletágban):

  • A gazdák a megtermelt termékek minden tonnája esetében 30%-kal csökkentsék CO2-kibocsátást.
  • A fokozatosság elve mellett több mint 400 millió hektár termőterületen használjanak digitális technológiákat, és egyúttal továbbra is garantálják a termékek biztonságos használatát.

 

Smart Farming
A digitalizálás jelentősen hozzájárulhat a mezőgazdaság produktivitásának növeléséhez (Fotó: Bosch)

 

A digitalizálás hozzájárul a termelékenység növekedéséhez

2020 novemberében a BASF és a Bosch vegyesvállalati megállapodást írt alá, amelynek értelmében a jövőben egyetlen forrásból származó intelligens mezőgazdasági megoldásokat hoznak forgalomba. Az idei évben tervezik a Smart Spraying megoldás bevezetését. Az új technológia felismeri a gyomokat, és lehetővé teszi a gyomirtó szerek pontos kijuttatását. Ennek keretében a kijuttatott gyomirtó szerek mennyiségének csökkentésével maximalizálható a termőföld produktív használata, és mérsékelhető a környezeti hatás.

Az új, eredményalapú üzleti modell, a xarvio® HEALTHY FIELDS személyre szabott, optimalizált, a táblákhoz és az évszakhoz igazodó növényvédelmi stratégiát biztosít, amelynek segítségével a gazdálkodók elérhetik az előrejelzett hozamokat.

 

Új rovarirtó az Axalion
Az Axalion™-t a gyümölcs- és zöldségpiacok terményeinek széles körére fogják bejegyezni, beleértve a szőlőt és a burgonyát is (Fotó: BASF)

 

A fenntarthatóbb módon előállított élelmiszerek iránti igény kiszolgálása

A vállalat fejlett rovarirtó portfóliója a fenntartható megoldásirányítás egyik példája. Olyan megoldásokat kínál, amelyek növelik a mezőgazdaság termelékenységét és csökkentik a környezeti hatást, és ezzel hozzáadott értéket teremtenek a társadalom számára. A BASF által kifejlesztett Axalion™ újszerű hatásmechanizmusával abban segíti a gazdálkodókat, hogy úgy védjék meg hozamukat, hogy közben nem gyakorolnak negatív hatást a talaj és a vizek lakóira vagy a madarakra.

Az új vetőmagfajtákkal a mezőgazdasági termelők környezetbarát módon tudnak elegendő egészséges és megfizethető élelmiszert termelni.

 

Forrás: BASF, Sajtóközlemény

Összeállította: Barna Ferenc