fbpx

Ismét fagyos éjszakák jönnek

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 04.

A kajszi és a mandula az ország déli részén fagykárt szenvedett a korai ébredés miatt. Északon szerencsére még nyugalomban vannak a fák, és ez egy darabig még így is marad. A belvízhelyzet sokat javult.

 

rugy gyumolcsfa
A túl korai ébredés a legveszélyesebb (fotó: Horizont Média)

 

Az őszi vetések jellemzően fejletten és jól teleltek, csak a csapadékos október miatt későn vetett búza állományok fejletlenebbek. Ám a még mindig meglévő belvizes foltokban az őszi vetés már sokfelé kipusztult. A múlt heti 20 fokos meleg napok a déli országrészben megindították a korán virágzó gyümölcsfák rügyeit. Az ébredező mandulát és a kajszit aztán -3, -6 fokos hideg érte, így fagykár is előfordult. Északon, Borsod megyében ezek a gyümölcsfák még nyugalomban vannak, nincs fagykár – írja a met.hu.

 

belviz repce
Itt már foltokban kipusztult a belvíztől a repce (Fotó: Gönczi Krisztina)

 

Csaknem két hete nem esett számottevő csapadék hazánkban, így keleten is sokat javult a belvízhelyzet, bár még mindig vannak olyan táblák, ahol áll a víz. A talaj az elmúlt két hét száraz időjárása után jellemzően jól járható, művelhető. A folytatásban lehűlés vár ránk, szombattól nagyjából szerdáig reggelente szinte országos faggyal, mely gátolja a növények túl korai fejlődésnek indulását. Főleg vasárnaptól helyenként -5 fok alá csökken a hőmérséklet. Napközben jellemzően 5-10 fokig melegszik a levegő, majd a jövő hét közepén kezdődik ismét felmelegedés.  Csapadék holnap, pénteken érkezik, de az ország nagyobb részén nem jelentős mennyiség.

Lásd még cikkeinket a témában:

A tavasz melegebb lesz a szokásosnál, de most is lesz fagy

Búza: ez egy ritka szerencsétlen évjárat lesz

 

Összeállította: Gönczi Krisztina