fbpx

Beruházás: nem muszáj a foglalkoztatást szinten tartani

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 augusztus 24.

A háborús gazdasági környezet és az extrém aszályhelyzet rendkívül súlyosan érinti az agráriumot. Ezt mérlegelve, a szaktárca úgy döntött, hogy a dolgozói létszám csökkentését nem feltétlenül bünteti a beruházási támogatás visszafizetésével.

ribizlikombájn
Az öreg gépek cseréje termelékenyebb munkát hoz, a bevételekkel mégis gond lehet (fotó: Horizont Média)

A géppark korszerűsítése jellemzően kisebb munkaerőigényt vonz maga után – éppen ezért vágnak bele a gazdaságok. A termelékenység javulásával elméletben a létszám fenntartható, viszont a mostanihoz hasonló, rossz gazdasági környezetben, illetve történelmi aszályban nem feltétlenül elég a bevétel a dolgozók megtartásához.

Eddig támogatás-megvonás járt érte

A Vidékfejlesztési Program 2015. évi elfogadása óta a beruházási támogatások elnyerésének feltétele, hogy a kedvezményezett legalább szinten tartsa a foglalkoztatást. Ezen előírás visszamenőleges módosítására az Európai Bizottsággal történt korábbi egyeztetés alapján nincs is mód. A jelenlegi kedvezőtlen körülmények között az Agrárminisztérium azt a megoldást választotta, hogy az előíráshoz kapcsolódó jogkövetkezményt, azaz büntetést, minimalizálja.

Egyedi mérlegelés alapján elnézik

Az eddigi szabályozás szerint a foglalkoztatás fenntartására előírt kötelezettség megszegése automatikusan a támogatás visszafizetésével járt. Mostantól – a saját tagállami hatáskörben megtehető enyhítéssel – ez nem következik be automatikusan. Az Irányító Hatóság az egyes vállalkozásokat érintő gazdasági hatások alapján egyedileg mérlegel, hogy szükség van-e büntetésre. Az enyhítés érinti az állattartók, a kertészeti vállalkozások, az élelmiszer-feldolgozók és az erdőgazdálkodók beruházásait is. A vonatkozó pályázati felhívások módosításai folyamatosan jelennek meg.

A fentiek alapján az adott vállalkozásnak valószínűleg azt kell igazolnia, hogy gazdálkodása veszteségessé vált, ezért termelés- és létszámcsökkentéssel kell reagálnia a megváltozott körülményekre.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: A német agrárium sem tudja kigazdálkodni a béremelést.