Case IH: a hevederes járószerkezet specialistája

Írta: Szerkesztőség - 2016 augusztus 16.

Nem hiába tartják a Case IH-t a hevederes járószerkezetek mesterének, hiszen erő- és betakarítógépeihez olyan járószerkezeteket fejlesztett ki, amelyek megfelelő kíméletességgel és óvatossággal érintik a talajt.

A hevederes járószerkezetek első prototípusának 1992-es bemutatását a Quadtrac 1997-es gyakorlati bemutatása követte, az évek során pedig más traktoroknál és kombájnoknál is alkalmazták. A vállalat mára utolérhetetlen szakértelemmel és tapasztalattal rendelkezik a járószerkezetek és a talajvédelem gépészeti megoldásainak terén.

 

 

Mindig is nagy érdeklődés övezte a gumihevederes járószerkezetek alkalmazását a mezőgazdasági gépeken, és a gyártók mind a mai napig törekednek olyan hevederes járószerkezetek kifejlesztésére, amelyek a talaj védelme mellett a vonóerőt is növelik.

A CASE IH legbriliánsabb lépését mérnökök tették meg, több mint 20 évvel ezelőtt. A hagyományos hevederes járószerkezetektől eltérően az volt a céljuk, hogy kombinálják a két keréktengely és a négy talajkapcsolat előnyeit a hevederes járószerkezetekkel. Ezért volt a Quadtrac 1992-es prototípusa úttörője annak a sikertörténetnek, amely ma már a CASE IH mezőgazdasági gépek lenyűgöző sorozatát jelenti integrált talajvédelemmel és a lehető legnagyobb vonóerő megtartása mellett.

Quadtrac, Axial-Flow és Magnum Rowtrac

A „puhaléptű” Quadtrac-ot a nagy vonóerejével a nagy Axial-Flow® kombájn követte 2009-ben opciós első gumihevederes járószerkezettel és hátsó gumikerekekkel. Ez optimális súlyelosztást, nagy talajjal érintkező felületet és nagyon jó fordulékonyságot biztosít.

A 2014-ben bemutatott Magnum Rowtrac típussal a CASE IH fejlesztőmérnökei a következő briliáns lépésüket hajtották végre: egy kerekes járószerkezetű traktort hoztak létre, amelyen a hátsó kerekek helyett gumihevederes járószerkezet található, beépítve a gépszerkezetbe.

Itt a nagytestvérről, a Quadtrac-ról ismert és nagyra értékelt jellemzők ugyanúgy érvényesülnek: kisebb talajnyomás, nagyobb vonóerő és, ha még kétség maradna efelől, a munkavégzésre rendelkezésre álló hosszabb időszakok a csúcsszezonban a talaj védelme mellett.

Jól bevált elv

A kipróbált és jól bevált 5-tengelyes működési elvvel a CASE IH hevederes járószerkezetek nemcsak optimális súlyelosztást biztosítanak a teljes talajjal érintkező felületen, hanem kiváló fordulékonyságot is lehetővé tesznek lágy és kényelmes vezethetőség mellett, a szántóföldön és közúton egyaránt.