fbpx

Egységes elvárások a termésnövelő anyagokkal szemben

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 augusztus 24.

2022. július 16-án hatályba lépett az uniós termésnövelő anyagok forgalmazására vonatkozó rendelet. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az alábbiakban foglalta össze az új jogszabály legfontosabb rendelkezéseit.

termésnövelés
Jövőre az agrártámogatások hangsúlyos eleme lesz a talajbaktériumok alkalmazása (fotó: Horizont Média)

Minőségi és biztonsági elvárások

Az uniós termésnövelő anyagok olyan termésnövelő anyagok, amelyeket CE jelöléssel látnak el, majd e tanúsításuk után az Európai Unió területén forgalmazhatók. A nemrégiben hatályosult új jogszabályi környezet számos változást rögzít velük kapcsolatban

  1. A jogszabály egységes piacot létesít több termék számára. A rendelet valamennyi termésnövelő anyagra nézve egységes biztonsági, minőségi és címkézési szabályokat ír elő, melyek szabadon forgalmazhatók az egész Európai Unióban. Ilyen módon piacot biztosít azon termékek számára, amelyek eddig nem tartoztak a harmonizált szabályok alá. Ide tartoznak például a szerves és szerves-ásványi trágyák, talajjavítók, inhibitorok, növényi biostimulánsok, termesztőközegek és termésnövelő anyagok keverékei.
  2. A rendelet meghatározza azokat a kritériumokat, melyeknek meg kell felelni annak érdekében, hogy CE jelölésű lehessen a termésnövelő anyag. Továbbá a gyártók és forgalmazók által követendő megfelelőség-értékelési eljárásokat vezet be a termésnövelő anyagok megfelelőségének bizonyítása érdekében.
  3. A jogszabály bevezeti az uniós termésnövelő anyagok toxikus szennyezőanyag-határértékeit. Ez az intézkedés egyfelől magas szintű talajvédelmet biztosít és csökkenti az egészségügyi és környezeti kockázatokat, másfelől lehetővé teszi a gyártók számára, hogy az új határértékeknek megfelelő gyártási folyamatot alkalmazzanak.

Új értékelés

Az uniós termésnövelő anyagok tanúsítását a megfelelőség-értékelő szervezetek végzik. A magyarországi gyártóknak ez ügyben célszerű a jelenlegi „CE jelölt” termésnövelőanyag-értékelését végző CerTrust Kft-hez fordulniuk (https://certrust.eu/hu). A NANDO adatbázisban megtalálhatók a jelenlegi bejelentett szervezetek központjai és tevékenységei. Körük a jövőben várhatóan további bejelentett szervezetekkel bővül majd. A rendelet értelmezését segítik a gyakran ismételt kérdések. a Nébih honlapján.

Ez is érdekelheti a témában: Műtrágyakrízis sokkolja a termelőket. Hogyan tovább?