fbpx

Új magyar fejlesztés: talajlazítás nagynyomású levegővel

Írta: Kristóf Imre - 2023 április 17.

Gyökérszaggatás és forgatás nélkül végezhető a talajlazítás, gyökérzónás öntözés és tápanyagbevitel a Bloomair gépével. Az új, magyar szabadalommal védett technológiát egy badacsonyi szőlőültetvényben mutatták be.

Bemutató a szőlőben

Gyors kalapácsütésektől volt hangos a badacsonyi hegyoldal, amikor a Barcza család szőlőültetvényéhez érkeztünk. Egy újfajta talajlazítást, tápanyag-utánpótlást mutattak be az érdeklődőknek. A magyar szabadalommal védett technológia lényege, hogy nagy nyomással a gyökérzónába juttatnak levegőt, ezzel a talajt 80 cm mélyen, közel 10 négyzetméternyi területen lazítják meg. Ez azért fontos teendő, mert a tömörödött talajban nem teljesül az optimális levegőarány: csökken a gyökerek fejlődése, akadályozva ezzel a vízfelvételt, a tápanyagok felszívódását.

Gyorsan dolgozik a gép

Dr. Pomozi István, a Bloomair Zrt. termékfejlesztési vezetője
Dr. Pomozi István, a Bloomair Zrt. termékfejlesztési vezetője

A gépünk fő része egy erős, a végén lyuggatott, hosszú tüske, amit 80 cm mélyen tudunk leütni a talajba. Ezen keresztül körülbelül 10 bárral lőjük be a levegőt egy kompresszor segítségével. A vontatott kompresszorra egy tartályt is szereltünk, így aszályos időben – nagyon hatékony módon – vizet is juttathatunk közvetlenül a gyökerekhezmutatta be a gépet Dr. Pomozi István, a Bloomair Zrt. termékfejlesztési vezetője. A géppel körülbelül másfél hektár területet lehet lazítani egy nap alatt, és a szőlőn kívül gyümölcsösben ugyanígy használható.

Tápanyagbevitel is

Ezzel a géppel a levegős talajlazítás és öntözés mellett vízben oldott műtrágyát, de akár hígtrágyát is lehet a növények györkérzónájába juttatni. Ez nagyon hasznos lehet, főleg az ilyen meredek lejtős területeken, ahol az erózió és a lemosódás veszélye miatt tápanyag-utánpótlást szinte lehetetlen végezni. – Ez a területünk egy hegy-völgy irányú ültetvény. Mint látszik, itt, mögöttünk olyan meredek, hogy gyakorlatilag érdemi tápanyag-utánpótlást a lombtrágyázáson kívül nem tudunk csinálni. Megpróbáltuk már ekével beforgatni a trágyát, de féltünk, hogy az erózió egy jelentősebb csapadék esetében leviszi a termőréteget. A műtrágya kiszórása pedig a lemosódás veszélye és környezetvédelmi okok miatt nem lehetséges. Komoly problémáink vannak ezért a talajerő-visszapótlással. Egy új lehetőséget látunk ebben a technológiában: egyrészt azzal, hogy a gép megmozgatja a talajt és egyfajta tápanyag feltárást végez, másrészt, a mélységi tápanyag-visszapótlással javulhat a termés minősége és mennyisége egyarántmondta a gépbemutató házigazdája, Barcza Gábor, az ültetvény résztulajdonosa.

Bloomair kompresszor folyadéktartállyal

Adatok a felhőben

A Bloomair munkájának az eredménye nyomon követhető. A lazítás és a tápanyag-utánpótlás adatait a gép precíziós eszközeivel képes a helyszínen rögzíteni, így a több év alatt összegyűjtött adatokból differenciált tápanyag-utánpótlási terv is készíthető. – A precíziós gazdálkodás nemcsak divatos szó, hanem nagyon fontos feladat. A gépünk az elvégzett munkáról naplót készít, amit a felhőben tárolunk. A GPS koordináták alapján akár tőről-tőre tudjuk, hogy hová és milyen mennyiségű tápanyag került be. Ezeket az adatokat lehetséges bármikor elemezni, hogy kiderüljön mi az, amivel a legjobb eredményt, a legjobb minőséget, a legnagyobb terméshozamot érjük el –tette hozzá Dr. Pomozi István, a Bloomair Zrt. termékfejlesztési vezetője.