fbpx

Barackokkal és gombákkal bombázták a piacot

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 augusztus 24.

Törökország fő exportállomásai a Független Államok Közössége (FÁK), az Európai Unió és a Közel-Kelet. Friss zöldségek és gyümölcsök terén júliusban messze az orosz piac vitte a prímet, de a németek is nagy vásárlói a török áruknak.

török gyümölcsök
A törökök nagy gyümölcsexportőrök (forrás: quivertreeworld.com)

A bevételek több mint fele Oroszországból származott

A törökországi frissgyümölcs- és zöldségexport júliusban meghaladta a 155 millió dollárt, csaknem 180 ezer tonna terményt szállított az ország a külpiacokra – mondta Ferhat Gürbüz, a Mediterrán Frissgyümölcs- és zöldségexportőrök Szövetségének (AKİB) vezetője. Az egy évvel ezelőtti szinthez képest 53 százalékkal nőtt az oroszországi export értéke, amely így az összes bevétel több mint felét adta (83 millió dollár). Németországba irányuló kivitel értéke ennek nagyjából a fele volt, 28 millió dollár. Messze lemaradva Irak volt a török termékeknek harmadik legnagyobb vásárlója, 4,3 millió dollár értékben importált zöldséget-gyümölcsöt.

A legnagyobb ugrások

A legnagyobb bővülést az izraeli piac produkálta: tavaly júliushoz képest két és félszeresére nőtt a kivitt érték (2,6 millió dollár). Csaknem hasonló mértékű ugrást tapasztaltak az Ausztriába irányuló export terén is, ide végül 1,9 millió dollár értékű zöldség-gyümölcs került. Szaúd-Arábia megduplázta az importált értéket (1,1 millió dollár).

Júliusban a legkelendőbb exporttermék az őszibarack, a cseresznye és a sárgabarack voltak. Csak az őszibarack exportja 41 millió dollár bevételt hozott (+53%), a sárgabaracké 26 millió dollárral gyarapította a kasszát (+82%), a gombaexport értéke három nagyságrendet nőve 1,6 millió dollárt tett ki, és a körte exportértéke is megduplázódott (1,2 millió dollár).

A háború kitörésével a török exportőrök azonnal váltani tudtak. Lásd cikkünket: Százával akadtak el a török kamionok a határokon.