fbpx

Ajjaj, minden olajmagból több lesz, mégis túl kevés

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 március 04.

Minden olajos magból több lesz idén, mint tavaly volt, de túl nagy a felhasználás, apadnak a készletek. Repcéből egyenesen drámai a helyzet.

 

olajmagok

Brazília nagy kérdőjel

Az Oil World elemzői szerint az előző szezonhoz képest 6 százalékkal több szójabab teremhet a világban 2020/21-ben. Sajnos Brazíliában a sok csapadék késlelteti a növény betakarítását, valamint rontja a bab minőségét. A 358,3 millió tonnára várt globális kibocsátás csaknem 6 millió tonnával lesz kevesebb, mint az előrejelzett felhasználás. Így a készletek 6 százalékkal 91,3 millió tonnára apadhatnak a szezon végére – írja piaci jelentésében a NAIK AKI.

A chicagói árutőzsdén a szója jegyzése 505-523 dollár között ingadozott a márciusi lejáratra február 12. és február 26. között. Az AKI PÁIR adatai szerint a full-fat szóját az előző évinél 37 százalékkal drágábban, 175 ezer Ft/t áfa és szállítási költség nélküli áron értékesítették február harmadik hetében. Az idei szója vetése még messze van, de az impozáns piaci árak és a forint gyengesége miatt kialakult extrém magas, 75 ezer forintos termeléshez kötött támogatás elvileg ösztönözni fogja a növény termelését. A gyakorlatban azonban a szintén magas áron értékesíthető napraforgóval és kukoricával kell versenyeznie a növénynek.

 

Napraforgóból jobb évünk lehet

2020/21-ben a napraforgó globális kibocsátása 10 százalékkal volt kevesebb az előző évinél, 50,6 millió tonna. A termelés több mint felét Ukrajna és Oroszország adta. Az árumennyiség nem fedezi a sajtolási és egyéb igényeket, így a globális zárókészlet 5,5 százalékkal 3,1 millió tonnára apadhat a szezon végére. Mindez erősen hat az árakra. Az AKI PÁIR adatai szerint a HO napraforgóért tonnánként 166,4 ezer forintot fizettek a felvásárlók február harmadik hetében, a linolsavas napraforgóért pedig – érdekes módon – ennél is többet, 172,1 ezer forintot adnak. Az ipari napraforgó ára átlagosan 54 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. És mivel jóval olcsóbban termelhető, mint a szója, miközben átlagtermése azonos vele, komoly versenytársa az előbbi növénynek. Az EU-ban idén 4,5 millió hektáron vethetnek napraforgót, ami 3 százalékos bővülést jelent. A tavalyi gyenge évjárat után idén 14 százalékkal is több teremhet belőle Európában (10 millió tonna). Intő jel viszont, hogy Ukrajnában egymillió hektárral többet foglalnak el most az őszi vetések, így a tavasziaknak kevesebb terület jut majd. Lásd erről cikkünket itt.

Repce: ledolgozhatatlan hiány

Az Oil World adatai alapján repcéből a 2020/21-es gazdasági évben 3 százalékkal több áll a világ rendelkezésre, mivel jobban alakult az időjárás. A 63,4 millió tonnás volumen azonban így is 2,3 millió tonnával kevesebb, mint az előrejelzett igények. A zárókészlet 28 százalékos zsugorodással 5,9 millió tonnára apadhat. A párizsi árutőzsde májusi jegyzései is a hiányról tanúskodnak: 492 euróig emelkedett egy tonna repcemag ára. Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon az ótermésért 160,7 ezer forintot adtak a felvásárlók február harmadik hetében. Az idén betakarítható terület 5,2 millió hektár lehet az EU-ban a Tallage szerint. A 3 százalékos területbővülés 17,1 millió tonna magot eredményezhet, ami 6 százalékkal lenne több a tavalyi eredménynél. Ez azonban eltörpül az igények mellett. Dédelgesse mindenki a repcéjét, idén is sokat fog hozni a házhoz!