Személyesen Orbán Viktor felügyeli a vidékfejlesztést

Valóban rangja lett a mezőgazdaságnak, élelmisztermelésnek. Jól érzékelteti ezt, hogy a miniszterelnök személyesen felügyeli, hogy az ide irányított történelmi nagyságú támogatási összeg valóban az ágazat fejlődését szolgálja. 10 évre szóló fejlesztési stratégia készül.

 

Lázár János és Orbán Viktor (Forrás: Lázár János Facebook-oldala)

 

Az Európai Unió közös agrárpolitikájának kereteit jelentősen kitágító, a nemzeti költségvetésből 80%-kal kiegészített, 4265 milliárd forint értékű vidékfejlesztési források történelmi lehetőséget jelentenek a magyar vidék számára, hiszen az eddigi források háromszorosa áll 2021-től rendelkezésre.

Ezért a miniszterelnök vezetésével és az agrárminiszter részvételével egy stratégiaalkotó bizottság jött létre a források hatékony elköltésére. A cél az, hogy

  • erősítsék a magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart,
  • az agráriumhoz közvetlenül és közvetve kapcsolódó iparágakat,
  • bővítse a nagyvárosokon kívül élő honfitársaink életlehetőségeit,
  • európai léptékben is megerősítse a magyar közép- és felsőfokú agrárképzést,
  • hozzájáruljon Magyarország szuverenitásának erősödéséhez, valamint
  • támogassa Magyarország Kárpát-medencei szellemi és gazdasági szerepének megerősítését.

A Vidékfejlesztési Kormánybizottság célja az, hogy a magyar agrárium versenyképes és vonzó legyen, valamint olyan fejlesztések megvalósulását ösztönözze, amelyek a legmodernebb technológiák minél szélesebb körben való alkalmazását is elősegítik, amellett maradéktalanul érvényesítse a fenntartható fejlődés követelményeit. A hétvégén létrejött grémiumban Nagy István mellett Stumpf István, Navracsics Tibor és Lázár János kormánybiztosok együtt alakítják ki hazánk tíz évre szóló mezőgazdasági, vidékfejlesztési és élelmiszeripari stratégiáját, valamint meghatározzák a szükséges intézkedéseket. Ebben a munkában az Agrárminisztérium aktív javaslattevő szerepet tölt majd be – áll a kormany.hu oldalán.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina

agrár bizottság élelmiszeripar felügyel forrás kormánybizottság mezőgazdaság stratégia támogatás vidék vidékfejlesztés