fbpx

Súlyos börtön várhat a „görög” zöldség áfacsalóira

Írta: Kohout Zoltán - 2021 február 15.

Húsz év börtönt is kaphatnak azok a budapesti csalók, akik több mint negyedmilliárd forintnyi áfát csaltak úgy, hogy görög zöldséget-gyümölcsöt magyarként adtak el a Szegedi Nagybani Piacon.

 

zoldseg

 

A NAV szerint a budapesti cég ügyvezetője Görögországból nagy tételben szerezte be a termékeket, majd a Szegedi Nagybani Piacon úgy hozta forgalomba, mintha azokat magyar cégektől vásárolta volna. Így kerülte az eladások utáni áfa befizetését, és egyben alacsony áron is haszonnal tudta eladni az árut. A fiktív számlákat jutalék ellenében egy olyan bűnszervezettől szerezte be, ahol a láncolatban szereplő cégeket folyamatosan cserélték. Mindebben könyvelő is segített, akit a napokban a cégvezetőkkel együtt szintén őrizetbe vettek.

 

zoldseg

A képek csak illusztrációk!

 

Az egész csalássorozat bő 1 milliárd forintnyi árura terjedt ki, aminek az áfatartalma 251 millió forint lett volna – a NAV most lefoglalásokkal próbál valamit visszaszerezni ebből. A nyomozók 80 millió forintnyi ingatlant már zároltak, és lefoglalták az akció napján a piacon talált 16 millió forintot is. Ha a bíróság is megállapítja a csalást, az elkövetők akár 20 év börtönt is kaphatnak.

Forrás: NAV