fbpx

A szaktárca díjtámogatást nyújt az agrárbiztosításokhoz

Írta: Szerkesztőség - 2021 február 15.

Az egyik legfontosabb agrárpolitikai cél: érje meg gazdálkodni és vidéken élni. Ezt segíti 2012 óta a folyamatosan fejlődő, Európa élvonalába tartozó mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer.

 

A mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer kiépülésével, valamint az Agrárminisztérium (AM) és az agrárbiztosítók több mint kilencéves példaértékű összefogása eredményeképpen évről évre nő a termelői öngondoskodás. Az együttműködés további lehetőségeiről tárgyalt Nagy István agrárminiszter az agrárbiztosítási piac szereplőivel – tájékoztatott közleményében az illetékes tárca.

 

Fagyos reggel
Szélsőséges hőmérsékletingadozás, egyenetlen csapadékeloszlás… (Fotó: MTI/Balázs Attila)

 

A miniszteri találkozón egyetértés volt

A termelők növekvő biztosítottsága a felelős gazdálkodás kritériuma. Ezt a szemléletet a továbbiakban is erősíteni kell. A minőségi mezőgazdaság résztvevőinek a termelés összes körülményeit elemző módon figyelemmel kell kísérni, a rendelkezésre álló információkat, erőforrásokat használni kell. A kockázatelemzés a tudatos folyamat része, mely biztosításkötéshez vezethet.

A termelők kockázatkezelési ismereteit bővíteni kell. Ez elérhető, ha a téma ismeretanyaga bekerül a szakképzésbe. Ehhez felajánlották együttműködésüket az agrárbiztosítási piac szereplői.

 

Az EU példaértékű kockázatkezelési rendszere

A közlemény szerint az Európai Unióban Magyarországon működik a legkiterjedtebb mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer: 2012-től megújult az agrárkár-enyhítés és növénybiztosítási díjtámogatás, 2018 óta üzemel az országos lefedettséget biztosító jégkármérséklés, valamint azóta elérhető a mezőgazdasági krízisbiztosítás is.

Ezek az eszközök egymással összhangban és egymást erősítve működnek a leghatékonyabban. Az állami mezőgazdasági krízisbiztosítás nem helyettesíti, hanem kiegészíti a piaci biztosítók által kidolgozott, a minisztériummal közösen kifejlesztett díjtámogatott növénybiztosításokat. A mezőgazdasági krízisbiztosítás a termelők bármilyen okból bekövetkezett, 30%-ot meghaladó jövedelem-kieséseit kompenzálja, amelyhez februárban lehet először csatlakozni, önkéntesen.

Nagy István agrárminiszter a találkozón megerősítette, hogy az agrártárca a tervek szerint megemelt forrásokat biztosít a növénybiztosítások díjtámogatásához, ezáltal is ösztönözve a termelői öngondoskodást.

 

Belvíz a földeken
Szélsőséges hőmérsékletingadozás, egyenetlen csapadékeloszlás… (Fotó: MTI/Balázs Attila)

 

A miniszteri találkozón biztosítói oldalról részt vett: az Allianz Biztosító; a Generali Biztosító; a Groupama Biztosító; az Österreichische Hagelversicherung VVaG Magyarországi Fióktelepe; a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz); a Magyarországi Nonprofit Biztosító Egyesületek Szövetsége (Manbesz).

 

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc