fbpx

Négy módszer az osztatlan közös erdők felszámolására

Írta: Szerkesztőség - 2021 január 21.

Egy hektárnál kisebb erdőrészleteken értelmetlen gazdálkodni. Négy módja is van annak, hogy az osztatlan közös erdőből ennél nagyobb, tulajdonjogilag rendezett területek keletkezzenek.

 

erdo

 

Az osztatlan közös tulajdonok egyszerűsített rendezésére az erdőterületeken is lehetséges, miután az év elején hatályba lépett az új jogi szabályozás. A 2020. évi LXXI. törvény a termőföldeken fennálló osztatlan közös tulajdon egyszerűsített felszámolásának lehetőségét a magánerdők esetében is biztosítja. Így a magánerdők közel kétharmadán javulhatnak a gazdálkodás feltételei.

A felszámolási eljárás alapvetően a tulajdonostársak kezdeményezésére, illetve egyezségére épül. A legkézenfekvőbb megoldás az, amikor az erdőt a tulajdoni hányadok arányában osztják szét. Ezzel jellemzően kezelhetetlenül kis méretű ingatlanok alakulnának ki, ami rontja a gazdálkodás hatékonyságát, versenyképességét. Erdő esetén egy hektárnál kisebb új földrészletet, illetve új alrészletet nem lehet kialakítani. Az új szabályozás alapján ennek elérésére több lehetőség is van.

 

  1. A tulajdonostársak a vegyes művelési ágú ingatlanok esetében olyan megosztásban is megegyezhetnek, ami nem jár az erdő megosztásával.
  2. Élhetnek az egymás közötti adásvétel, illetve földcsere lehetőségével, a szokványosnál egyszerűbb feltételek mellett.
  3. Az együttműködésre kész tulajdonostársak az ingatlan egy részén – közös kezdeményezéssel – akár továbbra is fenntarthatják az osztatlan közös tulajdont.
  4. Ha a tulajdonosok az előbbi lehetőségek egyikével sem tudják elérni, hogy egy hektárnál nagyobb területen gazdálkodjanak, akkor a tulajdoni hányadokat – méltányos megváltás mellett – az egyik tulajdonostárs vásárolhatja fel (bekebelezés).

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a fenti megoldások alkalmazását tájékoztató kiadványokkal és egyedi tanácsadással is igyekszik segíteni. Az egyedi tanácsadás az [email protected] e-mail címen áll az érintettek rendelkezésére.

 

Forrás: nak.hu