fbpx

Kongó pultok Angliában: mégiscsak nehéz a határátlépés

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 január 22.

Az év első heteiben gyéren ellátott zöldséges pultokról érkeznek beszámolók Angliából. Pedig elvileg szabadkereskedelem van a szárazföld és a szigetország között. Mennyire érinti súlyosan őket és minket, ha nem jut el a termék a rendeltetési helyére?

Január elsejétől az Egyesült Királyság már nem része az Európai Uniónak. Az utolsó utáni pillanatban sikerült egy szabadkereskedelmi megállapodást tető alá hozniuk a feleknek, így a zöldség, gyümölcs, krumpli esetében sincsenek vámok. A zöldséges pultokon mégis hézagos a kínálat.

 

ures zoldseges polc

A kép forrása: allnewspipeline.com

 

Európából leginkább zöldségféléket várnak

Az Egyesült Királyság erősen függ a zöldség-gyümölcs importtól, ideértve a burgonyát is. Az egyes termékek esetében természetesen más-más önellátottsági szinttel bír a szigetország, répa és más gyökérzöldségek esetében például csaknem önellátó. Az elmúlt 30 évben azonban az angolok is éltek azzal a lehetőséggel, hogy az EU más országaiban rentábilisabban termelhető növényeket importból szerezzék be. Így a zöldségek terén 30 százalékponttal csökkent önellátó képességük, és egyre inkább az uniós áruk vették át a hazai termékek helyét a polcokon. Tavaly a zöldségimportjuk 83 százaléka az EU területéről származott.

Gyümölcstermelésből az angolok mindig is rosszul álltak, ezen a téren az uniós csatlakozás sem tudott már „tovább rontani”. Anglia gyümölcsimportjának több mint fele egyébként is Európán kívüli országokból (a volt gyarmatokról) érkezik. Az EU gyümölcsexportjának csak 12 százaléka célozta az Egyesült Királyságot. Ha a két szegmenst együtt tekintjük: az EU teljes zöldség-gyümölcs exportjának negyedik legnagyobb felvevője volt Anglia a kilépés pillanatáig.

 

Nehézkes határátlépés, áruhiány

A legnagyobb zöldség-gyümölcs beszállítók Spanyolország, a kereskedő Hollandia és Németország voltak. Számukra létkérdés volt, hogy Anglia ne egy megállapodás nélküli Brexittel távozzon a közösségből. Ez óriási piaci zavarokat okozott volna, amit a többi uniós ország is megérzett volna. Megjegyezzük: Magyarország csemegekukorica-exportjának 40-45 százalékát is az angliai értékesítések teszik ki (forrás: NAIK AKI). Számunkra pedig ezen a speciális téren nélkülözhetetlen az angol piac.

Az áruforgalmat most alapvetően a bürokratikus akadályok nehezítik. A határátlépés nehézségeitől való félelem már odavezetett, hogy a romlandó árut szállító kamionok nem mindegyike kel útra – sokan még mindig csak figyelik, tesztelik az határforgalom működőképességét. Pedig az unióból származó termékekre továbbra is nagy a kereslet Angliában, épp csak nem érnek el időben hozzájuk.