fbpx

Rizst esznek az állatok, mert a kukorica túl drága

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 február 15.

Már többször is írtunk róla, hogy micsoda horror árak alakultak ki Kínában. A belföldi kukorica olyannyira megfizethetetlenné vált, hogy a kínaiak rohamtempóban tárolják ki az ótermést, rendelik az importot, és közben búzát és rizst etetnek a tyúkokkal, disznókkal.

 

kínai sertés

 

Kína ebben a szezonban rekord nagyságú, 24 millió tonnás kukoricaimporttal számol. A takarmányozási igények növekedésével nemcsak a kukorica, de a búza és az árpa ára is megemelkedett. A sertés- és baromfitartók, akik egy ideig búzával etették az állatokat – mivel még az is olcsóbb volt, mint a kukorica –, ma már a rizs takarmányba keverésétől sem ódzkodnak. Ez nagyjából annyira abszurd, mintha mi sült csirkével etetnénk a kutyát.

 

Amikor 128 ezer forint a kukorica

A rizs mindenekelőtt tradicionális élelmiszer, nem szokás állatok elé vetni, normál esetben túl drága is ehhez. Csakhogy most az állam által korábban betárolt rizskészletek olyan olcsón érhetők el az árveréseken, hogy ezeket a tételeket már kifejezetten takarmányozási célra vásárolják – áll az USDA jelentésében. Kína takarmánybúza-behozatala is rekord magas lesz 2020/21-ben, 30 millió tonna, ami bő 10 millióval több az előző évinél. Köszönhető ez az erőteljes kitárolásnak (csak januárban 12 millió tonna állami gabonakészletet szabadítottak fel) és a nagyarányú takarmány-gyártásnak. 2020/21-es első félévében Franciaország volt Kína legnagyobb búzaszállítója. A kikötőkbe érkező francia áru átlagosan 270 dollár (80 ezer forint) volt tonnánként, 160 dollárral olcsóbb, mint a belföldi kukorica, ami 128 ezer forintnak felelt meg! (A kínai horror árakról először novemberben, majd januárban is írtunk.)

 

Beindul a rizsimport is

A rizst egy állami üzemben megtörik, majd 85-15 százalékos arányban búzával keverik, és máris kész a baromfi-, illetve sertéstakarmány. A rizsfogyasztás ebben a hónapban 1,5 millió tonnával nő, és ennek oka a nagyobb takarmánycélú felhasználás. Mivel emiatt a rizs is drágulni kezdett, ennek importja is lendületet vett. Az utóbbi hónapokban különösen Burmából és Pakisztánból érkeznek szállítmányok a hiány pótlására. Ezenkívül Kína évtizedek óta először importál tört rizsszemeket Indiából, szintén az állatok etetésére.

 

Az amerikai elemezők úgy vélik, a rizs és a búza feletetése egyszeri krízisjelenség, csakis az ókészletek baráti áron történő felszabadításának köszönhető. Legkésőbb az új termés betakarításával normalizálódni fog a helyzet. Hogy ez valóban így lesz-e, még nem tudni. Az árpának mindenesetre jó esélye van a betakarítás után is magas árszinten maradni. Lásd erről cikkünket: Mi van itt? Az új árpa drágább, mint az új búza.