fbpx

Ez hajtja a keresletet: Kínában már 110 ezer forint a kukorica

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 november 12.

A takarmányfelhasználás növekedése miatt olyan magasságokba emelkedett a kukorica kínai belföldi ára, amire 5 éve nem volt példa. Nem csoda, ha őrült tempóban vásárolják a külföldi „olcsó” portékát. Nálunk ezért drága most a takarmánynak való.

 

 

Óriási árrés a globális és a hazai árak között

A kínai import gabonafélékből idén október-szeptemberben elérheti a 2014-ben tapasztalt csúcsot, amikor piaci magas árai miatt megugrott a behozatal. A 2020/21-es gazdasági év magas keresletét a sertéságazat erőteljes növekedése és takarmányigénye hajtja. A gabonaimport elsősorban a kukorica behozatalát jelenti. 2020-ban a beszállított mennyiség messze meghaladja a 7,2 millió tonnás vámkontingens szintjét. 2020/21 folyamán a teljes behozott mennyiség 8 millió tonna lehet, ez az elmúlt 25 év legmagasabb szintje lenne – összegez gabonapiaci jelentésében az USDA.

A belső piacon a kukorica ára február óta emelkedik, októberben az országos átlag tonnánként 362 dollár (109 ezer forint!) körül mozgott – ez 2015 augusztusa óta a legmagasabb szint. Az átlagos belföldi ár és az importár közötti különbség szeptemberben körülbelül 70 dollár (21 ezer forint) volt tonnánként, ami a teljes belföldi ár több mint egyötödét tette ki.

 

 

A búza is meglódult

Mivel a kukoricaárak októberre elérték a búzáét, a beszerzők a takarmányminőségű búza felé fordultak. A búza és a kukorica országos átlagára közötti különbség ekkor tonnánként már kevesebb mint 5 dollár volt, szemben a tavalyi 60 dollárral. Ez persze a búza importját is támogatja. A búza világpiaci ára októberben nemcsak emiatt maradt stabil. Az északi féltekén a tenyészidőszak a szokásosnál rosszabb kilátásokkal kezdődik, a délin pedig Argentínában kedvezőtlenek a viszonyok. Az erős globális keresletből Kanada, az Európai Unió, Oroszország és az Egyesült Államok profitál elsősorban, ezekben az országokban meg is ugrott a búza ára.

 

 

A kukoricarally nyertese

A kukorica globális termelése idén lényegesen alacsonyabb, mivel Ukrajna, az Európai Unió, Oroszország és az Egyesült Államok gyengébb termést produkált. A globális kereskedelem azonban továbbra is élénk a fent említett erős kínai kereslet miatt. Az exporttevékenység terén Ukrajna és Oroszország kevésbé lesz aktív (kisebb az árumennyiség), az Egyesült Államok viszont növelni tudja a kiszállításait.