fbpx

A terméseredmények eltérőek voltak Zalában

Írta: Barna Ferenc - 2022 január 17.

A zalai terméseredmények eltérőek: a megye egyes részein átlag alatti volt a hozam, de volt, ahol a kedvező körülményeknek köszönhetően kimagasló termésátlagot értek el – mondta Sabján Krisztián a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke évértékelő sajtótájékoztatóján.

 

kalászos tábla
A gabonapiacon áremelés volt tapasztalható, de nem csak a terméseredményektől függött a profit (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

A zalai gazdálkodók kiemelkedő munkát végeztek a nehéz helyzetben

A megyei elnök kihangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány a mindennapi életet megnehezítette, de a növénytermesztés és az élelmiszerek előállítása „egy pillanatra sem állt meg, az alapvető élelmiszerek nem hiányoztak a boltok polcairól”, és ezt a jövőben biztosítani tudják.

Az ügyintézési folyamatot jóra értékelte, elmondta, hogy az egységes kérelmek beadása több mint 3 ezer ügyfelet érintett Zala megyében. Az ügyintézés folyamatos és eredményes volt, mindössze néhány esetben volt szükség javításra.

A családi mezőgazdasági társaságok (CSMT) létrejötte adózási szempontból, optimálisan érintette a gazdálkodókat. A támogatásokat a gazdálkodásukra tudják fordítani, vagy a vállalkozásokra tudják visszaforgatni.

 

Kiegészítő támogatás a karácsonyfa-termelőknek

Az agrártermelők e szegmense a Zala megyei falugazdászok kezdeményezésére jutottak külön támogatási rendszerbe beépítve kiegészítő (hektáronként 75 ezer forint) támogatáshoz. Surd és Nagykanizsa környékén található karácsonyfa-ültetvényeknek évtizedes múltja van.

A közvetlen támogatásokból az elmúlt évben a családi vállalkozásként működő ültetvények kiestek, de – a kiegészítő támogatásnak köszönhetően – a megyében 174 (egy hektárnál nagyobb területen működő) vállalkozás nyújthatott be kérelmet.

 

kalászos tábla
Milyen a termés? – sok mezőgazdasági termelő izgulta végig az évet a hektikus időjárás miatt, de ha kellett segítettek egymásnak (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

A zalai gazdák a mezőgazdasági termelésben jól teljesítettek

A vadkár, a piaci körülmények, valamit az időjárási viszonyok miatt a terméseredmények eltérőek: a megye egyes részein átlag alatti volt a hozam, de volt, ahol a kedvező körülményeknek köszönhetően kimagasló termésátlagot értek el.

A gabonapiacon áremelés volt tapasztalható, ezért azok a gazdák, akik előre lekötötték a terményeiket, alacsonyabb profitot tudtak elérni.

Ugyanakkor a műtrágya árának több mint négyszeres emelkedése magával hozza, hogy magasabb összeget kell a gazdálkodóknak a növénytermesztésre invesztálni.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc