fbpx

Kukorica: májusig mindet el kell adni

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 január 15.

Nem sok olyan gazdaság van, ahol a raktárkapacitások lehetővé teszik, hogy a nyári kukoricaínséghez igazítsák az értékesítés időpontját. Tőkéje talán már mindenkinek lenne hozzá, hogy az új szezont ne a kukorica árbevételéből indítsa el. Sok értelme mégsincs kivárni a brazil betakarítást.

 

kukorica

 

Az USA tarol

A kukorica globális termelése 2020/21-ben alacsonyabb, mint az előzőben, mivel Argentína, Brazília, az Európai Unió és az Egyesült Államok kibocsátás-csökkenését nem képes ellensúlyozni Kína és India növekvő termelése. A globális export visszaesik, mivel éppen a nagy exportpiaci szereplőknél lesz kevesebb az eladható mennyiség. Európa nagy importőrként szokott megjelenni az exportpiacon. Ebben a szezonban valamivel kevesebb kukoricára van szüksége a tengeren túlról. Kína viszont nagyon vásárol.

A világ top-kukoricaexportőrei az Egyesült Államok, Brazília, Argentína és Ukrajna. Mivel idén kevesebb a kukorica Ukrajnában, az USA profitál a megnövekedett kínai keresletből. Az Egyesült Államok exportja az előrejelzések szerint rekordmagas, 64,8 millió tonna lehet ebben a gazdasági évben – vélekedik elemzésében az USDA. Argentínában nemcsak a kikötői sztrájkok akadályozták a kiszállításokat, mostanra eleve kisebb készletekkel rendelkezik a 2020. évi termésből, ahogy Brazíliában is mostanra szoktak kiürülni a raktárak. Az argentin szállítmányok egyébként is elsősorban Algériát és a délkelet-ázsiai piacokat célozzák, nem versenyeznek az USA-val Kínáért.

 

Makacsul magas árak

A kukorica ára az exportáló országokban most sokkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt, ezt elsősorban a kisebb ukrán termés és Kína erős kereslete váltotta ki. 2013 nyara óta nem láttak ilyen magas árakat az amerikai exportőrök. Eközben Dél-Amerikában elkezdődött a safrinha kukorica vetése (Brazíliában ez adja a termés háromnegyedét). A főnövényként vetett tengeri májusban/júniusban kerül majd piacra. Addig azonban tartósan magas árakra kell számítani a viszonylag szűk kínálat és Kína erős kereslete miatt.

A magas árak várhatóan visszafogják az import iránti keresletet, mivel a legtöbb ország érzékenyen reagál a takarmányköltségek emelkedésére. Kivéve Kínát, ahol még mindig nem fejeződött be a sertésállomány teljes visszaépítése. A belföldi árak csillagászati magasságokba íveltek az ázsiai országban. Decemberben elérték a 394 dollárt (117 ezer forintot) tonnánként, ami csaknem kétszerese az amerikai árnak. (Novemberben 110 ezer forintnál jártak az árak, amiről itt írtunk.) Így Peking folyamatosan rákényszerül a gyors tempójú beszállításra, ami viszont a globális árakat is magasan tartja. A kínai kukoricaimport október-szeptember folyamán elérte a 17,5 millió tonnát, és ezzel az Európai Unió után a második legnagyobb beszállítónak bizonyult.

A párizsi tőzsde kötései alapján az európai árak áprilistól már csökkenő pályán lesznek, a novemberi értékesítési árak 11 százalékkal alacsonyabbak a márciusinál. A megszokott kitárolási idő tehát egészen jó árakkal kecsegtet. A brazil termést megvárni az értékesítéssel hiba lehet. Ez a veszély azonban a raktárkapacitások szűke (búzabetakarítás) miatt nem „fenyegeti” a legtöbb hazai termelőt.