fbpx

Nyár óta csökken az élelmiszerforgalom

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 március 07.

A Covidot követően 2022 tavaszán nagy visszapattanást élt meg a gazdaság, amit az infláció elharapódzásával erős visszaesés követett. Míg a járvány idején a ruhán és a bútorokon spóroltunk, most az ennivalón kell. A legdrasztikusabb fogyasztásvisszaesést éppen a karácsony hónapja hozta.

bevásárlókocsi
Nincs tele a kosár, de a kínálat is gyér (fotó: Horizont Média)

A kiskereskedelmi forgalom felét az élelmiszer adta

Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1333 milliárd forintot ért el januárban, naptárhatástól megtisztítva 4,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest – számolt be a KSH. A bevételek 48%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben keletkezett, 34%-a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 18%-a pedig az üzemanyagtöltő állomásokon.

Spóroltunk az ennivalón

Legnagyobb mértékben az üzemanyagok vásárlása esett vissza az előző évhez viszonyítva: az ársapka eltörlése 9,7%-kal kisebb bevételt eredményezett a kutakon. Az élelmiszerek fogyasztása is nagyot csökkent. Az ezekre specializálódott boltokban 4,8 százalékkal zsugorodott a bevétel. A nem élelmiszer jellegű boltokban csak 1,5 százalékos forgalomcsökkenést tapasztaltak.

kiskereskedelmi forgalom
Míg a Covid idején a ruhán és a bútorokon spóroltunk, most az ennivalón kell (forrás: KSH)

Két év után ismét öltözködünk

Míg a Covid idején elhalasztottuk az öltözködési kiadásokat, most többet költöttünk ruhára és cipőre (+13%), számítástechnikai eszközökre (+5,6%). Bútorra és műszaki cikkekre 6,5%-kal kevesebbet pénzt szántunk. A kiskereskedelmi forgalomból 8,6%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem 7,6%-os bevételcsökkenést szenvedett el, amiben az import drágulása (forintárfolyam és a kisértékű csomagok magas vámja), illetve a járvány elmúlta is szerepet játszik.