fbpx

Búzaexport: lesz egy jó félévünk, utána rossz világ jön

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 január 14.

Hamarosan életbe lépnek Oroszország exportkorlátozó intézkedései a búzára. A hír önmagában elég volt a globális árak megemeléséhez, hiszen a világpiac ötödét az orosz búza forgalma adja. A magas árak tehát maradnak a relatív hiány miatt, miközben az orosz búzafolyam elapad. Eközben a törökök zéró importvámmal várnak minden szállítmányt.

 

uszaly

 

Az oroszok miatt drága a búza

2021. február 15. és június 30. között a búzára, rozsra, árpára és kukoricára összesen 17,5 millió tonnás exportkvótát vezettek be az oroszok. A kvótán belül búzatonnánként 25 euró vámot kell fizetni a kiszállításért, efelett 50 százalékos vámot, de legalább 100 eurót. (Az árpára, a kukoricára és a rozsra a vámkontingensen belül nem kell adót fizetni, de nem nagy kereskedelemi mennyiségről van szó.) A búza exportját sújtó vám csökkenti az orosz termény versenyképességét a világpiacon, és ez már most megnyilvánul – mutat rá elemzésében az USDA.

A kereskedelemkorlátozó intézkedésekre annak ellenére került sor, hogy búzából rekordtermelést arattak idén és a teljes gabonatermés is rekordközeli szinten volt. Az intenzív kiszállítás azonban vészesen megemelte a belföldi árakat, ezért lépniük kellett. Nem ez az első alkalom, hogy Oroszország exportkorlátozó intézkedéseket vezet be a gabonafélékre, csakhogy ma már ő biztosítja a globális búzakereskedelem 20 százalékát. 2017/2018-ban és 2018/2019-ben is Oroszország volt a legnagyobb búzaexportőr a világon. Nem kizárt, hogy az exportfékező intézkedések ellenére 2020/21-ben is az első számú ellátó lesz. A növekvő exportrészesedéssel arányosan persze növekszik a hatása is a globális színtérre.

 

Relatív piaci hiány lesz orosz búza nélkül

Július és december között Oroszország már körülbelül 25 millió tonna búzát szállított ki, ami az éves előrejelzés csaknem kétharmada, és majdnem meghaladja az Egyesült Államok, a második legnagyobb globális búzaellátó becsült éves exportját. Az orosz exportőrök ugyanis megpróbálták a februári határidő előtt kivinni a lehető legtöbb kenyérgabonát az országból. Február közepétől már csak ezért is csökkenni fog a piacra gyakorolt nyomásuk. Mivel azonban rekordtermést arattak, a bent rekedt búzamennyiség a raktáraikat tölti. Eközben az összes többi nagy búzaexportőr készletei csökkenni fognak ebben az évben – mutatnak rá az elemzők. A jó világ tehát júliusig tart, utána lényegesen rosszabb árakra van kilátás, főként, ha jól sikerülne az idei aratás is.

 

Nagy importőrök

Egyiptom búzaimportjának több mint fele Oroszországból származik. A legutóbbi tenderen azonban már Ukrajnából és Romániából szerezték be februári szállítmányt. Törökország a búzavásárlásainak körülbelül háromnegyedét jellemzően Oroszországgal bonyolítja. A török kormány – megkönnyítendő a beszállításokat – meghosszabbította a búza, a kukorica és az árpa zéró behozatali vámtarifáját, hogy ne szabaduljanak el a belföldi fogyasztói árak. A nagy fogyasztókat tehát most kell kiszolgálni, amíg még jó áron megtehetjük.