fbpx

A világ legdrágább növényi olajait gyártja Európa

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 szeptember 04.

Egyedül a repcére mondható el, hogy valóban kevés van belőle, a többi olajos magból bőséges a piaci kínálat. A kereskedők azonban a legapróbb hírt is felhasználják arra, hogy megcibálják a napraforgó árát.

 

napraforgó olaj
Hiába van több, drága maradhat? (forrás: asolfood.com)

 

 

Nincs kevés

Az elmúlt napokban Ukrajnában heves esőzések akasztották meg a megkezdett napraforgó-betakarítást. Ez éppen elég volt ahhoz, hogy a termény ára ismét emelkedjen. A konkurens növényi olajok azonban annyival olcsóbbak, mint a napraforgóé, hogy kérdéses, meddig tartható fenn az árszakadék. Valójában több olajos mag áll a világ rendelkezésére, mint tavaly, de a kereskedők a legapróbb hírt is felhasználják arra, hogy ismét megcibálják az árakat. (Lásd még a témában: Idén a növényi olajok gyártására koncentrál a világ.)

 

növenyi olajok gyártása
Valójában csak repceolajból készül idén kevesebb (forrás: USDA)

 

Európa drága hely

Egyedül a repcére mondható el, hogy valóban kevés van belőle, ennek ára messze meghaladja a többi növényi olajét. Európában az októberi szállítású repceolaj ára 1350 euró/tonna (1594 dollár/tonna), ami csaknem 50%-kal magasabb, mint a tavalyi árszint. Ennek okaként a növényi olajok iránti nagyobb globális keresletet és a továbbra is szűkös repcekészleteket nevezik meg az elemzők. (A mag ára is 50 százalékkal haladta meg a tavalyi szintet.)

Pillanatnyilag a második legdrágább, globális piaci olaj napraforgóból készül. A szeptember–novemberi szállítású ukrán napraforgóolaj kínálati ára 1280–1330 dollár/tonna FOB-szinten stagnál, ami támogatja a magas terményárakat, amik augusztus végén már 60 százalékkal voltak magasabbak a tavalyinál. Kérdéses azonban, hogy az árszakadék az európai és a világ többi részén gyártott olajok között meddig tartható fenn.

 

Olcsó pálmaolaj

Az októberi szállítású pálmaolaj ára ugyanis 3,2%-kal esett a maláj tőzsdén (már csak 1012 dollár/tonna), mivel augusztusban 15-16%-kal kisebb mennyiséget tudtak eladni belőle a nemzetközi piacon, mint júliusban. A decemberi szójaolaj ára is csökkent Chicagóban csaknem 2 százalékkal (1290 dollár/tonna), mivel az új termés kétségtelenül bőséges, és növekszik a kínálat a világpiacon.