fbpx

Többszörösére nőtt az eladott rovar- és gombaölő szer mennyisége

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 október 25.

Jóval olcsóbb a műtrágya, mégsem vettünk többet belőle. A forintgyengüléshez mérten a növényvédő szerek sem drágultak. Ezekből – különösen rovar- és gombaölőből – idén többszörösére nőtt a forgalmazott mennyiség. Jól érzékelhető, hogy a gazdák okszerűen trágyáznak és vegyszereznek: a kereslet az ármozgásokkal ellentétesen, a valós növényápolási igényekhez mérten alakult.

 

Műtrágya: minden olcsóbb, mint tavaly

Az ősz eleji műtrágya-forgalom volumene nagyságrendileg hasonlóan alakult az augusztus havihoz, illetve az előző év azonos időszakához képest is. Legnagyobb mennyiségben idén szeptemberben is a mészammon-salétromból (MAS) adtak el a legtöbbet, második helyre került a MAP. Az ammónium-nitrát (pétisó) aránya a MAS-hoz viszonyítva az 1:18-as arányt képviselte – összegez statisztikai jelentésében a NAIK AKI. A lenti táblázatra pillantva azt látjuk, hogy a vizsgált műtrágyák 5-15 százalékkal olcsóbbak most, mint tavaly, még az egy hónap alatt 32 százalékot dráguló szuperfoszfát árszintje sem éri el a tavalyit. (Az járt igazán jól, aki az őszi alaptrágyát már augusztusban megvette.)

 

Növényvédő szer: szinte minden drágább lett

Növényvédő szerekből szeptemberben kevesebb fogyott, mint egy hónappal korábban, csak a vizsgált gombaölő szerek iránt volt élénkebb a kereslet. Azonban az elmúlt év szeptemberéhez képest az összes kategóriát tekintve kétszer nagyobb forgalmat könyvelhettek el a forgalmazók. A megfigyelt gyomirtók értékesített volumene másfélszerese, a rovarölőké háromszorosa, míg a gombaölőké a többszöröse volt 2020 szeptemberében. A múlt hónaphoz hasonlóan a legkeresettebb termékek a Roundup Mega és a Force 1,5G voltak. Az értékesítési árak augusztushoz mérten vegyesen mozogtak, az elmúlt évhez képest azonban átlagosan 4 százalékot drágultak – ez messze a forintgyengülés alatti áremelkedés. A legnagyobb dráguláson a Force 1,5 G (+10 százalék) ment át. (Lásd kapcsolódó cikkünket a repce kártevőiről és a búzában okozott drótféregkárról.)

 

inputok árai