fbpx

Meglendült a juhexport

Írta: Kohout Zoltán - 2020 március 23.

Bár a kormányzat szándékai szerint az áruszállítás fenntartása prioritást élvez a járvány idején is, ami működik is belföldön, a húsvéti állatexport gondjait legfeljebb közvetetten enyhíti. Szintén kedvező az az intézkedés, amelynek eredményeként a juhágazatban máris élénkülés tapasztalható: a bárányszállítás az EU-n belül elindult, és kereskedői visszajelzések szerint gördülékenyek a kiszállítások.

 

Ez kiemelt jelentőséggel bír az ágazatban, hiszen az árbevétel döntő hányadát a vágóbárány értékesítéséből származó bevétel adja (még annak fényében is, hogy a hazai juhágazat több termékcsoportot produkál).

 

 

A hazai juhágazatban az egyik legjelentősebb értékesítési periódus a húsvét, mely a keresztény ünnepi időszakon kívül az április közepe táján kezdődő iszlám ünnepi időszakot és az ortodox húsvét idejét is magába foglalja. Bár csökkenő mértékben, de vezérterméknek továbbra is az olasz piacon értékesített úgynevezett „kissúlyú bárány” számít, ezért az Olaszország irányába történő szállítások jelentősen befolyásolhatják a húsvéti időszak magyar bárány-exportját – írta minapi elemzésében a NAK hírszolgálata. Az intézkedések ellenére jelenleg export szállításra nehéz fuvarozót találni és érezhetően emelkedtek a fuvarozás költségei is.