fbpx

Csak a tokaji bor tudott érdemben drágulni

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 április 24.

Az év első három hóapjában egyedül a tokaji borok állták a sarat, a többi oltalom alatt álló nedű örült, ha az inflációt követni tudta.

 tokaji bor
Itthon és külföldön is lendületes áremelkedésen ment át (forrás: wineartculture.hu)

A tokaji szembe ment a trenddel

Az AKI legfrissebb borpiaci jelentése szerint a belföldön termelt és itthon értékesített, földrajzi jelzéssel ellátott fehérborok feldolgozói ára 21,4 ezer forint/hektoliterre emelkedett (+4%), a vörös- és rozéboroké 27,4 ezer forintot ért el (+6%) január-március folyamán. Ez a tavalyi évvel összevetve nagyon csekély árnövekedést jelent, az infláció mértékét sem éri el. Kivételt képeznek a tokaji fehérborok, ezek belföldi értékesítési átlagára a tavalyi időszakhoz viszonyítva csaknem 21 százalékkal 112,6 ezer forintra emelkedett az első negyedévben. Az egri borok értéke viszont alig változott (+3%; 46,9 ezer forint/hektoliter), de a villányi boroké is csak az inflációt követi (+7%; 71,9 ezer forint/hektoliter). (Lásd még cikkünket: Infláció: üdítő kivétel a bor.)

Külföldön is siker

A külföldre értékesített, földrajzi jelzéssel ellátott fehérborok ára mindössze 2 százalékkal tudott emelkedni az első negyedévben, 24,1 ezer forintot ért el hektoliterenként. A tokaji itt is kivétel: 17 százalékkal növelte eladási értékét (70,4 ezer forint/hektoliter), ami így is jóval a belföldi ár alatt maradt. A külföldre eladott, földrajzi jelzéssel ellátott vörös- és rozéborok ára bezuhant: 18 százalékkal kevesebbet (23,1 ezer forint) fizettek értük hektoliterenként, mint a tavalyi időszakban. Az egri vörös- és rozéborok csak 5 százalékos árcsökkenést szenvedtek el, és áruk a belföldi árszint felett maradt (49,3 ezer forint/hektoliter).

Több palackos bor kelt útra

A külpiacon értékesített mennyiség nagyobb hányadát (csaknem 70%) most is a lédig borok tették ki, amelyek exportja 31 százalékkal közel 54,5 ezer hektoliterre bővült a vizsgált időszakban. Örvendetesen nőtt a palackos borok kiszállítása (+9%; 23,8 ezer hektoliter), a kivitelük értéke pedig 23 százalékkal 1,6 milliárd forintra emelkedett.