fbpx

Nem Ukrajna fog éhezni, hanem a világ

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 március 10.

Ukrajna akkor is el tudja látni magát, ha csak a termés harmadát arathatja le. A világnak jobban fog fájni, ha nem vethetnek az itteni gazdák. Eközben az orosz exportőrök átveszik a helyüket a kínai piacon.

búzatábla
Az elvetett búzát csak learatják, de most vetni ki fog? (fotó: Horizont Média)

Nagyon hiányozna az itteni termés

„Ha a háború nem zárul le gyorsan, akkor Ukrajna nem tud vetni, ami 50 millió tonna exportálható gabonával teszi szegényebbé a világot” – int Alex Lissitsa, az Ukrán Agribiznisz Klub elnöke. „2021-ben az ukrán gazdák több mint 160 millió tonna gabonát takarítottak be, ami rekordmennyiség volt. Idén hasonló szintű eredményt vártunk. Most úgy fest, hogy csak a tervezett terület mintegy 30%-át tudjuk bevetni, 50% a legoptimistább becslés. 21 millió hektár várakozik a tavaszi vetőmagokra, ezek a területek elsősorban Nyugat-Ukrajnában helyezkednek el. Az őszi vetések is leginkább itt találhatók, ezeket műtrágyázni, ápolni kell, ami most lehetetlen.” Lissitsa szerint Ukrajna akkor is képes lenne fedezni szükségleteit, ha csak a tervezett termés harmadát takaríthatja be. Most 33,4 millió tonna áthúzódó gabonakészlettel rendelkezik, és nagy a betakarítható búza területe is. A világ egésze lesz az, amelyik igazán megszenvedi, ha elhúzódik a konfliktus.

Mint írtunk róla, Ukrajna és Oroszország a világ búzaexportjának csaknem 30 százalékát adja. Az EU leginkább a napraforgóolaj terén függ az ukrán beszállítóktól, tavaly az import 86 százaléka származott innen. Ezen felül kukoricát, repcét, szóját, mézet, diót, spárgát és sok egyebet szállít még a közösségbe. Az orosz támadás miatt leállt Ukrajnában a napraforgómag-feldolgozás és a napraforgóolaj exportja. Most az egész világ az argentin betakarításra figyel, itt március 2-ig a terület 30 százalékán mintegy 1,64 millió tonna napraforgómagot takarítottak be. Sajnos exportja legfeljebb 0,8 millió tonna juthat majd a termésből. A borítékolható hiány valamennyi növényi olaj árát a csillagos egekbe röpítette. (Lásd cikkünket: Annyit kérhetünk az olajos magért, amennyit nem szégyellünk.)

Az oroszok belépnek Ukrajna helyére

Ukrajna a globális élelmiszerpiac közel 14 százalékát fedi le. Legfontosabb piacai: Kína, India, Hollandia, Egyiptom, Törökország, Lengyelország, Spanyolország, Indonézia, Németország, Olaszország, valamint Afrika és Ázsia országai. A széles körű pénzügyi szankciók miatt Oroszországnak nem sok kereskedelmi partnere maradt, egyikük azonban kiemelten fontos. Kínában most számos agrártermék terén átveheti a háború miatt áruhiánnyal küzdő Ukrajna pozícióját. Elsősorban orosz napraforgóolaj és búza érkezhet az ázsiai országba. Peking hivatalosan engedélyezte az összes orosz régióból származó búza értékesítését és a tengeri kikötők használatát a szállításra. Korábban csak hét régióból érkezhetett orosz búza Kínába, és kizárólag közutakon, illetve vasúton zajlott az export. (Témába vágó cikkünk: Az ukrán kikötők zárva, teret nyerhet a magyar agrárexport.)

Forrás: apk-inform.com.