fbpx

Alacsonyabb tápanyagtartalom mellett is megfelelő termés

Írta: Barna Ferenc - 2022 március 10.

A műtrágyák drágulása miatt a termelők figyelme az olyan technológiák felé fordul, mely során a növény gyökereinek erőteljes fejlődésével a kezelt növények tápanyagfelvétele növelhető. Ennek eredményeként az alacsonyabb tápanyagtartalom mellett is megfelelő termést hozhat a kultúra – mondta Szegedi Márton Béla, a Hechta Kft. növényvédelmi szaktanácsadója, „A növény tápanyag felszívó képességének növelése a műtrágyaárak tükrében” című előadásában.

A mezőgazdaságilag művelt terület
A jelenlegi inputanyagárak a gazdákat az alternatívák felkutatására ösztönzik (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Nagyobb gyökérzet, több tápanyag

A növény gyökerei a különböző tápelemeket eltérő távolságról tudják felvenni. Ennek érdekében a cég starter termékei a növény gyökerén élő mikorrhiza gombák szaporodását segítik elő.

A mikorrhiza gomba behatol a növény gyökérsejtjeibe és együtt él a növénnyel. Így távolabbi területekről képes a növénynek vizet és tápanyagot szolgáltatni, cserébe a gazdanövény szerves anyagokat, vitaminokat biztosít a mikorrhizának.

A starter készítménnyel történő kezelés a kezdeti gyökérfejlődést felgyorsítja, és a mikorrhiza mennyiséget a növények gyökerén több mint hétszeres mértékben emeli meg.

A növénnyel szimbiózisban élő Trichoderma

Használja a növény által kibocsátott cukrokat, szerves savakat és enzimeket, viszonzásul a gyökerek környezetében elsősorban auxin jellegű hormonokat termel. Ezek fokozzák a gyökérnövekedést, így a nagyobb gyökerek jobban tudják hasznosítani a vizet és a tápanyagokat. Csökken a feleslegesen kiadott és kimosódó nitrogén mennyisége.

Alkalmazástechnológia (szántóföldi és kertészeti növénykultúra talajkezelésére egyaránt):

  • Vetés, ültetés előtt mikro-granulátum szóró adapterrel a vetőbarázdába kell juttatni.
  • A tenyészidőszak alatt legfeljebb 10%-os töménységű vizes szuszpenzióban a talaj felszínére permetezhető. Sekély (5-10 cm mély) bedolgozás, eső, esetleg öntözés segíti a hasznosulást.
  • A termék öntözővízzel is kijuttatható.
  • Gombaölő szereken kívül mindennel keverhető, a permetezési szóráskép nem számít, granulátum és folyékony műtrágyákkal együtt is kijuttatható.
  • A permetezés időzítése nem elsődleges kérdés, nincs sürgős bedolgozási, ill. bemosódási kényszer, néhány hétig a gomba spórák kibírják a talajon vagy a növények felületén.

A készítmények várható hatása:

  • Jobban hasznosul a nitrogén, kimosódása csökken, vagyis kevesebb műtrágyával nagyobb termés érhető el.
  • Csökken a kémiai növényvédő szerek alkalmazása, ezzel párhuzamosan a növények egészségesebbek.
  • Az így kezelt növények termése jobban, tovább eltartható.
  • A talajban és a terményben csökkennek a vegyszermaradványok.

A konkrét termék és további információ megtalálható a Hechta Kft. honlapján.

Az előadás a „VI. Pest megyei Szakmai Nap a Tápanyag-gazdálkodásról” című rendezvényen hangzott el, a kapcsolódó prezentáció letölthető a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Pest Megyei Szervezete honlapjáról.

Forrás: Szegedi Márton Béla/előadás

Összeállította: Barna Ferenc