Tarlóbontás okosan

A növénytermesztés régebben egy biológiai körforgás volt. A terményt betakarították, a szármaradványok a területen maradtak, az istállótrágyát pedig a területekre kihordták és bedolgozták.

A szerves trágya rendszeres használatával és a tarlómaradványok elbontásával biztosították a talaj biológiai életképességét, a talaj szerves anyagának, humusztartalmának szinten tartását. Istállótrágyázás ma már alig van, és a szármaradványok lebomlása is lassúvá vált. Így a talaj biológiai aktivitása csökken, a tarlóbontó baktériumok elpusztulnak, a szármaradványok lassan bomlanak le, miközben csökken a talaj humusztartalma. A humusztartalom csökkenésével kisebb lesz vízmegtartó képesség, a talaj porossá, szerkezet nélkülivé válik, szárazságban mélyebben kiszárad, nem tartja meg vizet, erős csapadék esetén iszapolódik, majd keménnyé szikkad. A szármaradványok kezelése során az Amalgerol az egyedien magas szervesolaj-tartalma eredményeként óriási határfelületen terül szét a szármaradványokon, nagy életteret biztosítva a lebontó baktériumoknak. Ezeken az olajos határfelületeken, ahol van oxigén, nedvesség és tápanyag, a lebontó baktériumok szaporodásnak indulnak. Az Amalgerol könnyen felvehető széntartalma pedig azonnali, gyorsan hasznosuló tápanyagot biztosít a baktériumok számára, így a lebontó baktériumok a szármaradványokon gyors szaporodásnak indulnak. Németországi kísérletek során, 2014 és 2017 között, évente 3 l/ha Amalgerol-dózissal kezelve a szármaradványokat, a kezelt terület humusztartalma 15%-kal nőtt a kezeletlen területekéhez képest.

Az Amalgerol könnyen felvehető széntartalma azonnali, gyorsan hasznosuló tápanyagot biztosít a baktériumok számára

A brnoi egyetem kísérletei során bebizonyosodott, hogy az Amalgerol-kezelés több mint a duplájával, 110%-kal emeli a talaj korhasztó baktériumainak számát a kezelt területen.

A tarlómaradványokra kijuttatott különböző cellulózbontó baktériumok a száraz nyár következtében elpusztulhatnak, ezért érdemes ezeknek a baktériumkészítményeknek a kijuttatásakor 3 l/ha Amalgerolt kiadagolni hektáronként a baktériumtrágyával együtt. Így nő a valószínűsége, hogy a lebontóbaktériumok túlélik a száraz időszakot, és szaporodásnak indulnak. Ha a tarlómaradványokat az Amalgerol 3 l/ha dózisával kezeljük, akkor a talajban lévő lebontóbaktériumok felszaporodását segítjük elő. Az Amalgerol baktérium-tápanyag nem bomlik le a napsugárzás hatására, és a szárazság hatására sem veszti el hatékonyságát.

Kalászos tarlók kezelésekor érdemes a tarlót hagyni kigyomosodni, majd a glifozáttal történő tarlókezelés permetlevébe 3 l/ha Amalgerolt adagolni. Elegendő a kezelt tarlót a kezelés után egy héttel meghántani. Így a glifozát már kifejtette a gyomirtó hatását, lejutott a gyökerekbe, és a lebontóbaktériumok is kaptak Amalgerolt, ami elősegíti a tarlómaradványok lebontását. Az Amalgerol növényiolaj-tartalma a glifozát a gyomnövényekbe történő felszívódását is segíti.

SZERZŐ:
TAKÁCS ATTILA
HECHTA KFT. 
06 31/7000 100

 

HECHTA Kft.
E-mail: takacs.attila@hechta.hu
Telefonszám: 06/31 7000-100, 06/30 640-8677

Ezeket olvasta már?

Érték és Minőség Nagydíjat kapott az Agrova Kft.
A 2018-ban megszűnt Magyar Termék Nagydíj után az Érték és Minőség Nagydíj pályázat kitüntető címeit idén második alkalommal adták át.
A repce túlélése ősszel
A sikeres repcetermesztés alapja az egészséges, megfelelő tőszámban kikelt őszi állomány.
Amit senki sem akarhat
Jó olyan közösségben élni, ahol a legfontosabb szempont a fogyasztók egészsége.
Tarlóbontás okosan
A szármaradványok kezelése során az Amalgerol óriási határfelületen terül szét a szármaradványokon, nagy életteret biztosítva a lebontó baktériumoknak.