fbpx

Horsch Terrano – a szántóföldi kultivátor!

Írta: Szerkesztőség - 2018 december 18.

A Horsch Terrano GX modulárisgép-koncepció alapján épül fel, 4, 5 és 6 m munkaszélességekben, és 3- vagy 4-gerendelyes változatban. Az elmúlt néhány évben a négygerendelyes kultivátorok zöme dupla lezáró hengerrel került a földekre. A Terrano GX-nél mostantól a háromgerendelyes változatot is lehet dupla lezáró hengerrel szerelni.

A kényelmi szempontokra is gondolva a Terrano GX hidraulikus mélységállítással is rendelhető.

Amikor nagyon nagy mennyiségű szármaradványt kell bedolgozni, és mindezt lehetőleg egy munkamenetben, nagyon jól elterítve, ennél a feladatnál a négygerendelyes kultivátor mutatja meg erősségét, a hosszabb vázszerkezete révén. A négygerendelyes kultivátor eltömődésmentességét még nagy mennyiségű kukoricaszár-tömeg mellett is a nagy, 120 cm-es kapaosztás biztosítja. A kapák húzástávolsága mindkét gépnél 30 cm. Mekkora vonóerőt igényel a Terrano GX?

A Terrano GX alapkivitelben olyan erőátviteli rendszerrel van ellátva, amelyik közel másfél tonna terhelést ad át a traktorra. Ennek a rendszernek a segítségével megnövelhető a traktor hátsó tengelyére eső súly, így jobban fog a traktor, jobban le tudja adni a vonóerőt a talajra.

Milyen kapákkal lehet szerelni a Terrano GX-et?A jól bevált MulchMix kaparendszer a szármaradványok intenzív bekeverésére és mélyművelésre lett kifejlesztve. A nagy, 600 mm-es kapasugárnak köszönhetően a talajt nem préseli össze, így annak struktúrája megmarad. Mindegy, hogy milyen mélységben dolgozunk, a kapa soha nem áll derékszögben a talajra; ez alacsonyabb vontatási igényt biztosít, óvja a talaj szerkezetét, és üzemanyagot is megtakarít.

Milyen hengerekkel szállítják a Terrano GX-et?A Terrano GX-ben megtalálhatók az eddig ismert Horsch hengerek, így az egysorosak, ill. a duplák. Ezenfelül a Horsch a 2017-es évben kifejlesztette a SteelFlex hengert, amely az SD és az új RingFlex hengerből tevődik össze. Az első sor SD henger mélynyomó, vagyis mélyre tömörít, a második sorban a RingFlex szélesen, sekélyen, és finom, laza felszínt hagy maga mögött. Ebből a hengerből késő ősszel, amikor nagyon nedves a talaj, az SD hengert kiszerelve nyers talajra is alkalmas hengert kapunk (Winterpacker), így az őszi alapműveléseket gond nélkül elvégezhetjük a Terrano GX-szel.

SZERZŐ: SZÁSZ