fbpx

Egyiptomot gazdagítja, ha 1000 forint lesz egy kiló hagyma

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 március 09.

Európában hagymahiány van, amire válaszul egyre több egyiptomi hagyma érkezik, de meg is kérik az árát a kereskedők. Mivel most Egyiptom az egyetlen a közelben, akinek számottevő exportmennyisége van hagymából, sok választási lehetősége nincs is az európai beszerzőknek.

hagyma
Sok és nagy méretű hagyma – szerencsés helyzetben az egyiptomiak (forrás: moneyfmzambia.com)

Szerencsésen alakult a termés

Jellemzően 2,7-3 millió tonna vöröshagymát termelnek Egyiptomban, az idei is a jó évek közé tartozik: meghaladja a 3 millió tonnát az össztermés. A jelenlegi szezonban ráadásul nagy szerencséjük van az európai hagymahiánnyal is: nagyon erős a kereslet és magasak az árak. Így, hogy van is mit eladniuk, kiváló bevételre tehetnek szert a helyi gazdák.

„Az időjárás kedvezően alakult idén, ami a nagy fejméretekben is megmutatkozik. Az importőrök a 40-től 90 mm-ig terjedő méretet keresik a leginkább. Nem keseredtünk el a korábbi gyenge áraktól, növeltük a hagyma területét, amivel jól jártunk. A tavalyi havi 700 tonnás kivitelt idén 1000 tonnára növeltük” – mondja egy egyiptomi nagytermelő, Mostafa Antar.

Uniós szabványok szerint

Szerinte az európai éghajlati viszonyok számlájára írható, hogy növekszik az egyiptomi hagyma iránti kereslet. „Egyiptom nagy múltú mezőgazdasági exporttal rendelkezik, és képesek vagyunk alkalmazkodni az európai növényvédőszer-maradék szabványokhoz is. Ezért – és a földrajzi közelség miatt is – az európai vásárlók szívesen fordulnak Egyiptomhoz hagymahiány idején.”

A németországi export adja a kivitel döntő részét, de szállítanak Franciaországba, Olaszországba, Hollandiába, Oroszországba és az ázsiai, illetve közel-keleti piacokra is. Mostafa világossá teszi: a kereslet tükrében további áremelésekre számíthatnak a vásárlók.

Hazánkban jelenleg 600 forintba kerül egy kiló hagyma, becslések szerint március-április folyamán 700–1000 forint közé kúszhat fel a termék fogyasztói ára.

Lásd még a témában:
Megduplázódott a hagyma ára.
Miért vannak ilyen horrorárak a zöldségpiacon?