fbpx

Sikeres a talajmegújító technológiákat vizsgáló kutatás

Írta: - 2022 december 25. -Hirdetés

Az Agrofutura Magyarország Kft. konzorciumvezetésével az EIP-AGRI kutatás-fejlesztési pályázat azt a célt tűzte ki maga elé, hogy igazolja a biológiai alapú, talajmegújító gazdálkodás sikerességét és valós alternatívaként történő használhatóságát a konvencionális gazdálkodás helyett. A pályázat 2022. december 31-én lezárul, és a 3 éves eredmények igazolják az elvárásokat.

Összehozta a szakmát

Az EIP AGRI pályázatok működési elve, hogy gazdálkodókat, kutatókat és tanácsadókat hoznak össze egy konzorciumba egy kutatás-fejlesztési cél érdekében. Az „Innovatív talajművelési rendszer biológiai talajtáplálék háló létrehozásával a talaj termőképességének fenntartásához és javításához” című pályázatban kizárólag ökológiai gazdálkodásban engedélyezett módszerek és anyagok felhasználásával hoztunk létre egy sikeres talajmegújító gazdálkodási módszert. A konzorcium tagjai a jászsági régió ismert gazdálkodói: Agro-Lehel Kft., Zagyvamenti-2001 Zrt., Felsőszentgyörgyi Kft., a kutatási hátteret a mórahalmi Homokkert Kft. (SC Lab) biztosította, míg a projekt tanácsadója az Agrofutura volt.

A három gazdaság 3 teszt-kontroll területén végeztünk termesztéstechnológiai kísérleteket több gépsor és vetésforgó használatával. A kísérletek 3 teljes szezont öleltek fel. A vizsgálatokkal követtük a talajok fizikai, kémiai és mikrobiológiai változásait, a terméshozamokat, illetve az utolsó évben a termesztett növények beltartalmi vizsgálatait is elvégeztük.

A talaj regeneratív gazdálkodás elemei az okszerű és minimum művelés, takarónövények használata, a mechanikus, gyomfésűs gyomkezelés, humuszkomposzt és komposzttea használata, valamint méhlegelő sávok integrálása a táblákba. A projekt része volt a komposztálás bevezetése a gazdaságokba. Ebben a témában két másik EIP AGRI projekttel is felvettük a kapcsolatot, és megosztottuk a tapasztalatokat.

Kiváló eszközök

Elmondhatjuk, hogy a gazdaságok éltek a projekt beruházási lehetőségeivel és a regeneratív gazdálkodásban kiválóan használható eszközöket szereztek be. A teljesség igénye nélkül néhány eszközt bemutatunk. A Gujer TG301-es komposztforgató berendezés állította elő a projektben felhasznált humuszkomposzt termékeket a gazdálkodóknál fellelhető biomasszákból: szerves trágya, széna, szalma, faapríték. A legmagasabb minőségű Humusline TOP termékből mindössze 100 kg/ha mennyiség is eredményt hozott a talajélet növelésére. Az AF-alko komposzttea-gyártó gépek is minden gazdaságba bekerültek, és évi 3-5 alkalmas komposztteás kezelést végeztünk szárbontási és növénykondicionálási céllal. A Vaderstad Topdown lazító munkája, ill. a Carrier Cross Cutter tárcsája meghozta az ultrasekély művelésben az elvárásokat, csakúgy, mint az Einböck Aerostar Rotation a teljes felületű gyomfésülésben.

A gazdálkodók tapasztalatait 2 szántóföldi bemutató napon osztottuk meg a gazdálkodókkal. Fontos eredménynek tekintjük, hogy a gazdálkodók a technológiát kiterjesztették a teljes gazdálkodási területükre, amely összesen közel 6000 hektárt tesz ki.

Több növényfaj, több profit, jobb talaj

Az eredmények többrétűek: a korábbi konvencionális gazdálkodás költségszintje minden gazdaságban csökkent. A terméshozamok 5-10%-kal csökkentek, azonban a fajlagos termelési költségcsökkenés jóval meghaladta a csökkenő hozamot, így a profitabilitás nőtt. A terméshozamok azonban még így is minden évben meghaladták a megyei átlagot. A projekt hatására mindhárom gazdaság növelte a termelésbe vont növények számát: bekerült a tönköly, köles, pohánka, szója, ami erősíti a cégek bevétel diverzitását.

A talajok javulása szembetűnő: leginkább a morzsalékosság javulása a legfeltűnőbb. Időjárási szélsőségektől függetlenül, már a 2. év végén határozott szerkezetjavulást tapasztaltunk a kísérleti táblákon.

Az Agrofutura Magyaroroszág Kft. weboldalán további információkat olvashatnak az érdeklődők.

Szőllősi Gábor
ügyvezető
Agrofutura Magyarország Kft.
www.agrofutura.hu