fbpx

Októberben kiderül, maradhat-e a glifozát – ezek az esélyek

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 szeptember 26.

A sok évtizede használt totális gyomirtót nehezen tudja nélkülözni a világ, és úgy tűnik, az európai mezőgazdaság sem szeretne lemondani róla. Ellenzőinek eddig nem sikerült ok-okozati kapcsolatba hozniuk a helyesen felhasznált hatóanyagot a rákkal.

napraforgó
A napraforgó kedvelt állományszárítója a glifozát (fotó: Horizont Média)

8 éve tart a huzavona

Az európai jogszabályok szerint a növényvédő szerek engedélye legfeljebb 15 évre hosszabbítható meg. Az Európai Bizottság a glifozát esetében a felhasználási engedély további 10 évre történő meghosszabbítását javasolja. A grémium az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) legfrissebb jelentésére alapozza a döntését, amely „megalapozott tudományos kutatások alapján” született – áll a hírekben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy 2015-ös jelentésében a glifozátot „valószínűleg rákkeltő anyagnak” minősítette, és mivel totális gyomirtó, a biológiai sokféleségre is káros hatásúnak nyilvánította. A már sok évtizede használt herbiciddel szemben végül csak az a vádpont állta meg a helyét, hogy olyan szelekciós nyomást fejt ki a gyomállományra, amely rezisztens biotípusok megjelenéséhez vezetett. A glifozát világszinten elsősorban a génmódosított kultúrnövények gyomirtására használatos. Európában főként tarlókezelésre és a napraforgó állományszárítására alkalmazzák előszeretettel a mezőgazdaságban. (Egyébként legnagyobb felhasználója a vasút, ahol pályakarbantartásra vetik be.)

Decemberben lejárna az engedély

Az új bizottsági javaslat „szigorú feltételeket” ír elő a glifozát használatára, beleértve a talajvíz és a kisemlősök védelmének kötelezettségét is. A javaslatot a tagállamoknak minősített többséggel kell jóváhagyniuk október 13-án. Ha ezt nem kapja meg a Bizottság, akkor a glifozát felhasználási engedélye idén decemberben lejár. A hírek szerint eddig csupán egyetlen EU-tagállam tiltakozott a glifozát engedélyezése ellen a Bizottsággal folytatott megbeszélések során. Az országot nem nevezték meg a források. (Talán ez a cikk közelebb visz: Glifozát: makacsul tartja a tilalmat a német agrárvezetés.)

A témához kapcsolódó írásunk: Légi engedély előtt a dikvát, de aligha drónra.