fbpx

Miért venné meg, ha bérelheti is?

Írta: Fodor Mihály - 2019 augusztus 28.

Flottaszolgáltatás a mezőgazdaságban

Az AgroFleet csapata már több mint 10 éves tapasztalattal rendelkezik a mezőgazdaság és az értékesítés területén. Új szolgáltatásukkal új színt hoznak a mezőgazdasági gépekhez tartozó szolgáltatások piacára, hosszú távú gépbérleti lehetőségeikről beszélgettünk Berbekár Tamással, a cég tulajdonos-ügyvezetőjével.


Berbekár Tamás, az AgroFleet ügyvezetője

– Mit érdemes tudni a maga nemében újszerű vállalkozásról?

– Legalább négy éve gondolkodtam már azon, hogy az autók flottakezeléséhez hasonló szolgáltatást a mezőgazdaságban is jó lenne megvalósítani. Gyakorlatilag a rendszer elég hamar összeállt, de a megfelelő tőkeháttér nélkül nem lehetett elindulni. A múlt év végén azonban ez a kérdés is megoldódott, így el tudtuk kezdeni a tesztüzemet az első gépekkel. Meg kellett várnunk az első szerviztapasztalatokat is, hisz azok nagyon fontos részét képezik a szolgáltatásnak. Mivel mind a felhasználók, mind a gépes cégek részéről jó visszajelzéseket kaptunk, így a hódmezővásárhelyi szakkiállítás idején már szabadon értékesíthettük a szolgáltatást. Alig kezdtük el a munkát, már folyamatosak az ajánlatkérések – egyedi szolgáltatásunk felkeltette a piac figyelmét.

– Milyen gépeknél, évente hány üzemórás felhasználásnál lehet jobb ez a megoldás, mint gépet vásárolni?

– A sarokszámok például motoros gépnél úgy néznek ki, hogy 600 üzemórás évi futásteljesítménynél már megéri a flottaszolgáltatást igénybe venni. Emellett fontos, hogy teljes körű szolgáltatás jár még a megrendelőknek – akár egy géppel is flottatag lehet valaki, onnantól már a szervizidőszakokat is mi figyeljük helyette, és az aktuális szervizt, akár hibakód átadásával is, mi egyeztetjük le a szolgáltatóval. Minden gépünk e-flotta rendszerrel szerelt, gyakorlatilag mindent értékes információt látunk a gépről, ezek alapján mindent intézünk a teljes futamidő alatt a bérlő helyett.

Ha ma valaki vásárolni akar egy gépet, zárt végű lízing finanszírozással, akkor a nettó vételár 37%-ára mindenképp szüksége van az indulásnál, és az ehhez kapcsolódó áfa-visszaigénylés sem egy egyszerű dolog. Flottaszolgáltatásunknál ez nem így van, ügyféltől függően 0%, de maximum 10% első bérleti díj-részlettel indul az összeg, a teljes vételár áfával sem kell bajlódni. Havi, negyedéves, és szezonális negyedéves díjfizetés lehetséges, a mezőgazdasági vállalkozásoknak szezonális, negyedéves bérleti díjazásban érdemes gondolkodni. A piacon már van napi bérleti díjas rendszer is, ami éven belüli szolgáltatást biztosít, az esetek többségében egy meglévő flottából. Nálunk új, a megrendelő által összeállított igények alapján rendelt gépet adunk át a flottában, amit a futamidő végén a gazda vagy simán visszaad, vagy a törvényeknek megfelelően harmadik személyen keresztül megvásárolhatja.

A szolgáltatás maga nem olcsóbb, mintha megvette volna a gépet, de a likviditás előnyével és a hozzáadott szolgáltatásokkal a futamidő végére 30-35%-kal olcsóbbra jöhet ki a projekt, mint a gépvásárlás. Üzemóránként viszont egy napi bérletes géphez képest jelentősen olcsóbbra jönnek ki a költségek.

Általában évi 1000 üzemórás bérletekkel kalkulálunk, ez a leggyakoribb, de van olyan bérletünk, ahol évente 3000 üzemóra megy a traktorba. Minden egyes gépünkbe bekerül az e-flotta szolgáltatás, amivel a felhasználó látja a gépét, a megfelelő paramétereket, üzemórát, fordulatszámot, GPS-pozíciót, esetleges hibakódokat – a cél a teljes körű információáramlás. Olyan GPS-rendszerek használatára is van lehetőség, mint például sofőrazonosítás, ami garanciális vita esetén például sokat segíthet.

– Azok a cégek, akik a flottába kerülő gépeket eladják, nem ellenérdekeltek a működésben?

– Természetesen nem. Mi, mint flottakezelők, együtt dolgozunk például a piaci szereplőkkel, valamint más, építőipari gépeket is forgalmazó cégekkel. Általunk a flottakezelt gép kötődik a forgalmazóhoz, ellentétben a normál vásárlással, ahol gyakran a garancia idő elteltével már „okosban” javíttatják a gépeket. Itt erre nincs mód, így a gép a bérleti idő alatt biztosan márkaszervizben szervizelt. Értékesítői oldalról ez fontos. Emellett a folyamatosan szervizelt gépek miatt biztosítani tudunk egy jó másodlagos piacot is, hisz egyáltalán nem biztos, hogy a futamidő végén a partner meg kívánja venni a használt gépet. Teljes fedezetet nyújtó vagyonbiztosítás van a gépeken, senkit nem ér kár, ha valami történik.

– Magyarországon bárki bármilyen géppel, ötlettel megkeresheti önöket?

– Persze, bármilyen ajánlattal a kezében megkereshet bennünket, hogy ugyanez a konstrukció tartós bérletben hogy működne. Most például egy munkagép-csomagon dolgozunk az egyik partnernek, ami vetőgépet, talajművelőt is tartalmaz. A nagyon szezonális gépeknél, mint például a kombájn, ami egy évben megy 2-3 hetet, lehet, hogy nem éri meg ebben a flottában gondolkodni, inkább napi bérletben vagy vásárlásban. Erre sem mondanánk ugyan nemet, de a fajlagos költségek miatt nem biztos, hogy megéri a felhasználónak.

– Adott esetben nehezebben finanszírozható partnerek számára is elérhető a szolgáltatás?

– Tudni kell, hogy a gépbérletnél alapesetben nem kell a KHR-es feltételeknek megfelelni. A bérletnél a partner nem szerez tulajdonjogot, rövid lejáratú kötelezettségként szerepel a bérleti díj a könyvelésben. Így nem kell egyegy ilyen konstrukciónál két-háromszoros fedezetet biztosítani. Mi persze ugyanúgy átvilágítjuk a partnert, mint a rendes finanszírozók, mi sem vállalunk extrém kockázatokat, de a konstrukció miatt sok esetben rugalmasabbak tudunk lenni.

– Kik keresik meg önöket egy-egy döntésnél? A végfelhasználók, gazdák vagy a kereskedők?

– Igazából fele-fele az arány, és egyre többen keresnek már ajánlás útján. Cégünk, a Business Contract Kft. már régóta a piacon van, ráadásul sokat foglalkoztunk a nehezebben finanszírozható partnereknek nyújtott szolgáltatásokkal, így elég kiterjedt kapcsolati hálónk van mindkét oldalon. Az érdeklődők felé 24 órás ajánlatadási kötelezettséget vállalunk, hisz komolyan vesszük a partnereket, tudjuk, hogy gyorsan szeretnék látni, érdemes-e ebben az irányban elmozdulni. Az agrofleet.hu oldalon minden érdeklődő megtekintheti aktuális ajánlatunkat, tegyen nyugodtan próbára bennünket!

 

CÍMKÉK gpskubota