fbpx

Megjött az eső Spanyolországba: 48 millió eurós kárt csinált

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 június 20.

A spanyol gazdálkodók már nagyon várták a csapadékot, de nem özönvízszerű esővel és jéggel. Az elmúlt napokban Murcia régióban 48 millió eurós kárt okozott az ítéletidő. Több mint 7,5 ezer hektárt érint a természeti csapás, főként a csonthéjasokat.

eső kár barack
Utoljára 2022 májusában láttak ilyen károkat a spanyol termelők (forrás: freshplaza.com

A Vega Alta régióban a legsúlyosabb a veszteség: 4860 hektárnyi kajszi-, mandula-, őszibarack-, nektarin- és olajfaültetvény károsodott, a veszteség csaknem 39 millió euróra tehető. Río Mulában 1832 hektáron pusztított az időjárás a következő kultúrákat érintve: kajszibarack, mandula, citrom, mandarin, őszibarack, narancs, nektarin és olajfa. A kár bő 4 millió euró.

A Noroeste környékén 421 hektáron mángold, kajszibarack, mandula, brokkoli, szilva, saláta, őszibarack, sárgadinnye, nektarin és olajfa termelésében keletkeztek károk közel 4 millió euró értékben. Altiplano, Jumilla és Yecla térségében az esőzések 470 hektár kajszibarackot, mandulát, őszibarackot, nektarint, olajbogyót, körtét és szőlőültetvényt érintettek, 1,1 millió eurós kárt okozva.

A károk alapján Murcia régiót katasztrófa sújtotta területté nyilvánítja a spanyol kormány, ami lehetővé teszi, hogy a mezőgazdasági termelők kárenyhítő juttatásban részesüljenek.

A hírt Közép-Európából szemlélve csak azt mondhatjuk: a kisebb termés kisebb spanyol exportot eredményez, azaz jobb árakat hoz a magyar piacon is. Lásd példának az eper esetét: A spanyolok miatt alakultak ilyen jól a magyar eperárak. Mivel eddig rekordtermést vártak a spanyol kajszitermelők, örülhetünk, hogy a hazai szezon eleje hiányjelenségekkel indul.