fbpx

A spanyolok miatt alakultak ilyen jól a magyar eperárak

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 június 07.

Az elmúlt évek alacsonyabb bogyósárai és az időjárási kihívások egyaránt kellettek ahhoz, hogy idén lényegesen csökkenjen a spanyol bogyósgyümölcs-termelés. Ennek Európa összes termelője megörült: a kezdőárak jól alakultak idén. A magyar eper a teljes szezonban tartani tudta az árát.

eper kézben
Végig magas volt az ára idén (fotó: Horizont Média)

Minden bogyósból kevesebb volt a piacon

Spanyolország a világ legnagyobb frissbogyóexportőre, évente több mint félmilliárd dollárt keres az eper, málna, szeder és áfonya exportjából. Ha innen kevesebb áru lép ki, azt egész Európa megérzi. A spanyol Huelva tartomány újabban sokat szenved az öntözővíz hiányától, és munkaerőből is kevés van. A szezon elejét még 50%-os vízhasználat-korlátozás jellemezte, ezért félő volt, hogy szerény lesz a termés. Ennek ellenére az idei kampány jól indult: jó volt a gyümölcsök minősége és magas az áruk.

A jó árakhoz a mennyiségek visszaesése is kellett. Eperből már tavaly is 10%-kal kevesebb termett (243 ezer tonna), és áfonyából is ugyanennyivel csökkent a felhozatal (53 ezer tonna). A málna mennyisége akkor kevésbé csökkent, 4,5%-kal (47,7 ezer tonna), idén viszont 20%-kal kisebb területről szedték a gyümölcsöt. Ennek oka, hogy az utóbbi két évben a termelők elégedetlenek voltak a málna árával. Az idei szezon így valóban szerény mennyiségekkel indult, ellenben magas, a tavalyihoz képest 25-30%-kal jobb bogyósgyümölcsárakkal. Ezek a kampány végén visszaestek, mivel addigra a többi európai országban is érni kezdett az eper, majd a málna.

Nálunk is erős volt az eperszezon

Magyarországon április végétől május végéig egyfolytában 1500 és 1800 forint között volt az első osztályú, hazai eper nagybani ára, ami ritka jelenség. A szezon végét az időjárás sokfelé „elmosta”, de az első fele kifejezetten jó volt itthon is. A szedd-magad akciókban is végig tartani lehetett az árszintet.

Lásd még: Belerondítottak a zuhék az eperszezonba, de megoldjuk.