fbpx

Hároméves mélypontra süllyed az orosz gabonatermés

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 június 20.

A SovEcon orosz elmező cég szerint az idei gabonatermés 127,4 millió tonnára csökkenhet Oroszországban. Tavaly 145 millió tonna gabonafélét takarítottak be, tehát a visszaesés 12%-os, és alapvetően a gyenge búzatermésnek köszönhető.

 búza kéz
Az őszibúza-területek erősen sérültek az idei időjárásban (fotó: Horizont Média)

Sok baj volt az időjárással

Van némi visszaesés a termőterületben is, de leginkább az időjárási anomáliák miatt csökken idén az orosz gabonatermelés. A csapadék mennyisége a középső és déli régiókban az elmúlt három hónapban a normálérték 60-80%-a volt. Májusban a középső és déli régióban fagyok sújtották az állományokat, a hőmérséklet -6°C-ra süllyedt.

További negatív tényező a termőterület 3%-os csökkenése a tavalyi évhez képest, ami így összesen 46,4 millió hektár. A legnagyobb arányban az árpa területe csökkent. A 7,3 millió hektárra becsült terület 600 ezer hektárral marad el a tavalyitól. Ez azért fájó, mert Oroszország az EU és Ausztrália mellett a legnagyobb árpaexportőrök közé tartozik.

12 millió tonna búzával kevesebb

A jelenlegi számítások szerint az árpatermés 18,6 millió tonnára csökken (-12%), míg kukoricából 14,6 millió tonnára van kilátás (-12%). Búzából pedig 80,7 millió tonnával számolnak, ami 13%-kal lenne kevesebb a tavalyinál. (Ez a becslés a hónap elejéhez képest nem változott.)

A következő hetekben a szokásosnál szárazabb időjárás várható a középső és déli régiókban, valamint a Volga-vidéken. A hőmérséklet meghaladja a 30°C-ot, ami rontja az új termés kilátásait.