fbpx

Szerencsénk van a meggyel: a mennyiségek és az árak is jók

Írta: Szerkesztőség - 2024 június 20.

A meggytermelők jó évet zárhatnak, mert nálunk sokkal kedvezőbben alakult az időjárás, mint a riválisunknál, Lengyelországban. Így sem az árakkal, sem a mennyiségekkel nem lesz gond.

meggy rázás
Rázzák a meggyet (forrás: bartifarm.hu)

Körülbelül 2600 termelő művel 12-14 ezer hektárnyi meggyet Magyarországon, ez az egyik legnagyobb termesztett gyümölcskultúránk. A legutóbbi telepítési támogatás során több mint 1000 hektárnyi nagy termőképességű és termésbiztonságú ültetvényt hoztak létre az országban – közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

A pályázati lehetőség nagy népszerűségnek örvend a kertészek körében, idén is kiírják. Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy feldolgozóipari fejlesztésekre is nyílik forráskeret. (Erről itt írtunk: A „kis” és a „nagy” feldolgozóüzemi pályázat.) A támogatást a meggy feldolgozására is lehetne hasznosítani.

Takács Ferenc, a FruitVeB Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke 55-60 ezer tonnára becsülte az idei meggytermést, ami átlagosnak mondható. A feldolgozóipar számára kihívást jelentett, hogy a korai érés miatt a megszokottnál 2-3 héttel előbb érkeztek az első szállítmányok a fagyasztó- és konzervüzemekbe.

Idén csaknem 10 ezer tonna meggy kerülhet külföldre. Mivel Lengyelországban a potenciális termés legalább felét elvitték a tavaszi fagyok, a szűkös kínálat miatt a termelők jó felfelvásárlási árakat remélhetnek. A kedvező időjárás továbbra is fontos, mert a meggy a betakarítás előtt sérülékeny. Az Agrármarketing Centrum fogyasztásösztönző kampányba kezdett.