fbpx

Hideg, eső, melegedés: berobbannak a gombás betegségek

Írta: Szerkesztőség - 2023 április 12.

A hidegtől senyvedő növényeket könnyen megfertőzhetik a gombák, főként egy felmelegedő, de továbbra is nedves időszakban A virágzó fák különösen esendőek a kórokozókkal szemben. Ezekkel a hatóanyagokkal lehet védekezni.

almavirág
Az alma még csak most bontogatja szirmait, a cseresznye már a virágzás végénél jár (fotó: Horizont Média)

Alma, körte

Az alma- és körtefa alól a fertőzött levelekről, de a fertőzött vesszőkről is indíthatja a támadását a gomba. Aki már ősszel megsemmisítette a beteg leveleket és elvégezte a rezes lemosást, máris sokat tett a fákért, de ezek a kezelések önmagukban nem biztos, hogy ki tudják védeni az enyhe telet követő, csapadékos tavaszon induló varasodást. Miután a mankocebek kiestek a szerpalettáról, a III. kategóriás, kontakt gombaölők közül csak a réz maradt a kiskerttulajdonosok kezében – írja legfrissebb növényvédelmi előrejelzésében Zsigó György növényorvos.

Szerencsére az új típusú réztartalmú gombaölők közül jónéhány még most is használható. Ilyenek pl. a rézhidroxid, a tribázikus rézszulfát, a rézoxid vagy a nano technológiával előállított klasszikus rezek pl. a rézoxiklorid. Perspektivikus „bioszer” a kálium-hidrogén-karbonát hatóanyagú szer, mely hatóanyagot az élelmiszeripar is használja. A növény felületén lúgos kémhatást alakít ki, ezzel a varasodás és a lisztharmat terjedését is meggátolja. A II. kategóriás engedéllyel rendelkezők, a dodin és a ditianon hatóanyagú készítményeket is választhatják.

Általában a sziromhullás után lehet indítani a felszívódó (szisztemikus) gombaölőket. Mivel az alma és a körte jelentős gazdasági növények, ezért sok növényvédő szer van engedélyeztetve rájuk varasodásra, ezek többsége a lisztharmat ellen is véd. Néhány hatóanyag: difenokonazol, tetrakonazol, ciflufenamid, ciprodinil, penkonazol. A felszívódó készítményekkel szemben gyorsan kialakulhat a gombákban a rezisztencia. Ezt megakadályozhatjuk, ha időnként kontakt szerekre váltunk, vagy ha ezeket is bekeverjük a felszívódók mellé. A varasodás ellen rézzel, a lisztharmat ellen pedig valamelyik kontakt kéntartalmú szerrel egészíthetjük ki a felszívódós permetlevet.

Bio szerek

A biotermesztők elsősorban a kénre, a rézre és a kálium-hidrogén-karbonátra alapozhatnak. A kontakt készítményeket használóknak eső után ismételniük kell a kezelést, és a növények intenzív növekedési szakában is sűrűbben kell alkalmazni ezeket, ha ne „nőjék ki” a permetszeres védőbevonatot. Az egyszerű anyagok közül a fűzfakéreg és a mezei zsurló lisztharmatra és varasodásra is, a lecitin a lisztharmatra, a szódabikarbóna és a talkum a varasodásra engedélyezett az almában.

Cseresznye, meggy

A fentiekhez hozzáfűzzük, hogy a virágzás végén járnak a cseresznye- és meggyfák is, a moníliás fertőzések szempontjából még mindig veszélyes időszakban vagyunk. Tavasszal a beteg növényi maradványokból indítja el a fertőzést a kórokozó. Különösen kedvező volt számára az elmúlt időszak hűvös, esővel párosuló, lassú, elhúzódó virágzást okozó időjárása. A rezes lemosó permetezést követően a virágzás ideje alatt felszívódó szerekkel érdemes folytatni a védekezést. Kiskertekben bevethető hatóanyagok: boszkalid, ciprodinil, fenhexamid. fludioxonil, penkonazol.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Milyen kártevők várhatók 2023-ban a gyümölcsösökben?