fbpx

Kanada kiszorult az európai durumpiacról

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 június 15.

Kanada hagyományosan a világ legnagyobb durumexportőre, a globális kereskedelembe kerülő mennyiség mintegy 60%-át adja. Az aszály sújtotta tavalyi terméssel azonban 43%-osra zsugorodott a világpiaci részesedése. Bár ez sem kevés, az európai térséget nézve drasztikusak a változások.

durum
Sokan ráálltak a termelésére a jó árak miatt (forrás: news.italianfood.net)

30%-os árcsökkenés

Kanada idei durumtermése várhatóan lényegesen jobb lesz, visszalendül 5,5 millió tonnára, ami éves szinten 36%-os termelésbővülést jelent. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az észak-amerikai ország visszatér a történelmi termésátlagokhoz, de némileg a növény területe is bővül. A javuló kilátások miatt a tavaly szeptemberi csúcsról (510 USD/tonna, FOB) idén május végére 360 USD/tonnára zuhant a durum ára, noha még nagyon-nagyon messze van az aratás. De a többi gabona esetében is azt látjuk, hogy a 2022. évi árcsúcsot és a 2023. évi mélyrepülést megközölő árszintek alakulnak ki mind a még elérhető ó termésre, mind a várható újra.

Az olaszok gyorsan váltanak

A kanadai durum nagy részét Algériába, Olaszországba, Marokkóba és az Egyesült Államokba szokták exportálni. Míg a marokkói és USA-beli kivitel alig változott a kisebb tavalyi termés hatására, addig az olasz piac kicsúszott a kanadai kereskedők kezéből. Európa legnagyobb durumfelhasználója közelebbi és olcsóbb források után nézett, ezeket Törökországban, Oroszországban és Kazahsztánban találta meg. (Tapasztaltuk mi is a magyar búza kapcsán, hogy mennyire könnyen képesek az olaszok beszállítót váltani. Ez a durum is esetében is intőjel!)

Kanada kiszorul a térségből

Míg a korábbi évben bő 1,1 millió tonna kanadai durum érkezett Olaszországba, ez a legutóbbi aratást követően 370 ezer tonnára csökkent. Eközben az új beszállítók együttesen további 1,1 millió tonna durummal látták el az olasz tésztagyárakat (február végi adat), tehát bőven biztosítani tudták a hiányzó mennyiséget. Algéria is kevesebb kanadai árut importált a tavalyi termésből, inkább az olcsóbb mexikói portékával igyekezett azt helyettesíteni.

Úgy tűnik, Kanada a durum és a repce terén is könnyen helyettesíthető beszállítóvá vált Európában. (A repcét 60%-ban már Ukrajna biztosítja az EU, főként Németország számára.)

További cikkeink a témában:

A száraz tavasz ellenére bíznak a durumban
Kanada szerint nő az igény a minőségi búzára
Durum: Törökország kanadai és olasz babérokra tör
Oroszország eldöntötte: durumból is világhatalom lesz
Kazahsztán már a kanadai durumexporttal versenyez